Как да се предпазим от грипа?

Най-често епидемиите започват през януари или февруари месец

Няма белези, че по-рано тази година ще започне грипната епидемия, но е ясно, че такава ще има. Винаги грипът настъпва около януари - февруари. Новото в препоръката на СЗО е, че тази година искат 4 щама да бъдат включат във ваксината. Това коментира епидемиолог проф. Мира Кожухарова в ефира на "България он еър".

По думите ѝ най-засегнатите групи, както винаги, ще са децата и възрастните хора, които почти винаги преминават в една или друга степен през заболяването.

"Грипните вируси не се поддават на прогнозиране. Здравната култура на българина е доста сложна. Основното по отношение на грипа е, че той се подценява - и от лекари, и от хората. Сезонният грип трябва да стане приоритет за лекуване и не бива да се подценява", посъветва проф. Кожухарова.

Според нея грипът е труден за контролиране, но когато се открие, трябва незабавно да се предприемат мерки.

"Преобладаващата част от хората се чувстват зле няколко дни, но пък при други има усложнения. В България грипната ваксина е в графата незадължителни. Ако искаш да си я сложиш, то трябва да си я закупиш доброволно. Икономическаката изгодност на ваксините е доказана, но в България все още не е навлязъл този принцип", добави още докторът.