Плевен ще бъде домакин на Национална научна конференция "България в Голямата война - 1918"

На откриването ще присъства министър Красимир Каракачанов

Регионален исторически музей – Плевен съвместно с Националния комитет по отбелязване на 100-годишнината от участието на България в Първата световна война и Община Плевен организират Национална научна конференция "България в Голямата война (1918)" с научен ръководител академик Георги Марков. Тя е посветена на 100-годишнината от величавата Дойранска епопея и подвига на воините от 9-а пехотна Плевенска дивизия, записали една от най-героичните страници в националната военна история. Ще се проведе на 20 и 21 септември 2018 г.

Конференцията ще бъде открита утре от 14,00 часа в Актова зала на Община Плевен от д-р Володя Попов – Директор на РИМ – Плевен, след което слова ще произнесат министърът на отбраната Красимир Каракачанов, областният управител Мирослав Петров и кметът Георг Спартански.

Част от програмата на конференцията е представянето на документален филм „Дойранската епопея в паметта на потомците“ с режисьор Светлозар Гагов. Той се реализира по културен проект на Регионалният исторически музей - Плевен с финансовото съдействие на Община Плевен.

С изложба „Дойранската епопея (1916-1918) – храброст, дълг и чест“ на Регионален исторически музей-Плевен с участието на Национален военноисторически музей – София и Регионален исторически музей-Ловеч 
Ще се отдаде почит и признателност към подвига на нашите деди през Първата световна война, към тяхната беззаветна храброст и величава саможертва в името на националните идеали, на обединението на българския народ и българските земи.