Повече от 110 учители от програмата на “Заедно в час” ще преподават през новата учебна година

Те ще работят в повече от 60 училища и ще преподават по предмети на ученици от 1. до 12. клас

Над 110 учители от програмата на Заедно в час ще преподават през новата учебна година в 11 региона на страната. Мотивираните учители, които влизат за първи път в класните стаи, са 64 и са осмият випуск на организацията. Новите участници в програмата на “Заедно в час” са професионалисти с опит от различни сфери. Средната им възраст е 28 г., а близо половината от тях имат академичен или професионален опит в чужбина.

Заедно със своите колеги, които продължават втора година в програмата, ще преподават на ученици в различни населени места. От области Велико Търново, Враца, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, София град, София област и Стара Загора. Те ще работят в повече от 60 училища и ще преподават по предмети на ученици от 1. до 12. клас.

Всички участници в програмата на Заедно в час отговарят на законовите изисквания за педагогическите специалисти в страната. В партньорство с Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” и Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” участниците придобиват педагогическа правоспособност, ако нямат такава от предходното си образование.

Мисията на „Заедно в час“ е да открива, обучава и развива способни и мотивирани професионалисти, които работят дългосрочно за положителна промяна на образованието в България.

В рамките на програмата за професионално лидерско развитие участниците получават подкрепа да работят като учители на ученици от уязвими общности. През това време те имат възможност да се запознаят директно с предизвикателствата и възможностите в системата. След това да продължат да допринасят за осигуряване на равен достъп до качествено образование за всички деца през работа в различни професионални сфери. Сред тях са ефективно преподаване и училищно лидерство, социално предприемачество, публични политики и др.

“В “Заедно в час” вярваме, че големият проблем с неравенството в българското образование може да бъде решен. Но за да стане това, има нужда от хора, които работят с най-високите възможни очаквания към учениците. Хора, които се учат постоянно – от практиката си, от колегите си и от експерти във всички области. Хора, които поемат отговорност за това, което се случва в класната им стая, в училището, в общността и в системата. Хора, които работят заедно с всички заинтересовани страни за решаването на този проблем. Такива са и новите участници в програмата, които са взискателно подбрани и силно мотивирани да допринесат за развитието на обществото и успеха на всяко дете”. Това сподели Евгения Пеева-Кирова, изпълнителен директор на фондация “Заедно в час”.

До момента през програмата на Заедно в час са преминали повече от 260 души. Основната част от тях остават професионално ангажирани в сферата на образованието чрез работа в училище, развиване на социално-предприемачески идеи, работа в граждански и застъпнически организации и др. “Заедно в час” изгражда силна общност от настоящи учители, възпитаници и ключови партньори от всички сектори, за да подпомогне наистина и дългосрочно достъпа до качествено образование на всяко българско дете.

Вече можете да кандидатствате по програмата на “Заедно в час”. Научете повече как да станете участник.

Организацията е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“.  „Заедно в час“ е част от глобалната мрежа за равен достъп до качествено образование Teach For All.