Настъпи астрономическата есен, очаква ни захлаждане - pleven.utre.bg

Настъпи астрономическата есен, очаква ни захлаждане

23 септември 2018, 10:09 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    pixabay

До средата на предстоящата нова седмица дневните температури ще паднат до 13 градуса

Рано тази сутрин, точно в 4.54 часа, настъпи есенното равноденствие и започна астрономическата есен. Още с настъпването си тя ще донесе по-хладен въздух. Истинското захлаждане обаче се очаква веднага след трите почивни дни, съобщава novanews.bg.

До средата на предстоящата нова седмица дневните температури ще паднат до 13 градуса. Студената вълна ще премине от запад на изток и от вторник се очакват валежи. Спадането на температурите и силният вятър ще създадат условия за снеговалежи в най-високите части на Рила и Стара планина.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс заедно с пролетта, лятото и зимата. Астрономически тя започва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и 21 март в Южното). В метеорологията се използва различна конвенция - есенни са месеците септември, октомври и ноември в Северното полукълбо и март, април и май в Южното.

Есента, както и останалите сезони, се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо орбиталната равнина, в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето.

Етикети
захлаждане


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета