Младежи чистиха брега на Дунав в Белене от пластмасови отпадъци - pleven.utre.bg

Младежи чистиха брега на Дунав в Белене от пластмасови отпадъци

25 септември 2018, 09:43 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    МОСВ

Над 60 чувала с пластмасови отпадъци събраха участниците в акцията

Над 50 деца и младежи се включиха в събирането на пластмасови отпадъци по брега на река Дунав в град Белене. Акцията е част от глобален проект за почистване на брега и водите на река Дунав от пластмасови отпадъци на фондация „Океани без отпадъци“ (Waste Free Oceans).

Над 60 чувала с пластмасови отпадъци събраха участниците в акцията, организирана с подкрепата на Природен парк „Персина“, Басейнова дирекция „Дунавски район“ и РИОСВ – Плевен. Децата получиха специални грамоти и бутилки за многократна употреба, изработени от „Океани без отпадъци“, именно от събрани и рециклирани пластмасови отпадъци. В почистването се включиха и деца със специални образователни потребности.

Участниците в акцията бяха запознати и с мисията на Седмицата на мобилността, която е насочена към използването на устойчиви транспортни алтернативи при придвижване, опазването на въздуха и околната среда като цяло.

Под мотото „Да изчистим Дунав заедно“ преминава кампанията за почистването на реката от пластмасови отпадъци. Чрез нея се насърчава опазването на водите и брега на Дунав и разделното събиране и рециклиране на отпадъците. В България се реализира с подкрепата на МОСВ и БДДР и съвместно с Plastix, Bulgaria Cap Project, Henkel и „Еко партнърс“. Началото беше поставено през месец юни с голяма акция във Видин.

През следващия месец предстоят акции за почистване на брега и в други крайдунавски населени места. Планирано е през следващата година да има и почистване на самата река от пластмасови отпадъци.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета