КЕВР: Цената на тока няма се увеличи от 1 октомври

Това увери председателят на комисията Иван Иванов

Цената на електроенергията от 1 октомври няма да бъде променяна. Това увери председателят на КЕВР Иван Иванов, предаде БНТ. Той уточни, че Комисията е намерила необходимия буфер, за да не се увеличава цената на тока. По този начин е било записано и в доклада, който ще бъде разгледан от КЕВР. Той уточни, че е намерен излишък от средства, които са събрани от фонд "Сигурност на електроенергийната система".

По такъв начин Комисията потиска някои тенденции, които се появиха в различни сектори, за повишаване на цените и инфлацията", добави Иванов. Той допълни, че КЕВР се явява стабилизиращ фактор и се надява да няма увеличение на цените на тока и през януари. По думите му, ако цената на тока не бъде променяна на тримесечен период, това дава стабилност на инвеститорите, производителите и домакинствата.

По повод предстоящото увеличение на цената на природния газ с близо 14 на сто от 1 октомври, Иванов отново изтъкна, че КЕВР няма никакви инструменти, за да въздейства върху тази цена. Той изтъкна, че за крайните потребители повишението на природния газ ще бъде с не повече от 8 на сто, защото цената на услугата се формира не само от цената на природния газ, но и от задължително заплащане на достъп, пренос, разпределение и снабдяване. "По този начин всеки, който ще плаща за доставен природен газ, ще плаща с 8 процента повече, а не с 13,89", уточни председателят на КЕВР.

Иван Иванов посочи, че цената на суровия петрол продължава да бъде много висока, но се надява събитията в международен план да не доведат до ново поскъпване. Той не се нае да прогнозира каква ще бъде цената на природния газ от 1 януари, но уточни, че тя може както да се увеличи, така и да се намали, защото това зависи от фактори, които са извън България.

Председателят на КЕВР отбеляза, че дори и да има някакво повишение на цената на природния газ, ако то се задържи в рамките на 5 на сто, цените на топлинната енергия няма да бъдат повишавани.