Общинският съвет даде съгласие за сключване на договор за партньорски отношения с град Гандия

Гандия е град с 80 000 жители в административната автономна област Валенсия

С пълно единодушие Общински съвет - Плевен даде съгласие за сключване на официален договор за установяване на партньорски отношения с град Гандия, Кралство Испания. Решението за партньорство бе прието на заседанието на местния парламент днес с 37 гласа „за“.

При обсъждане на предложението бе посочено, че отношенията между Испания и България датират от векове и се основават на близост в историческото минало, културата, традициите и съвременното развитие. Днес тези отношения са още по-актуални в рамките на европейското членство на двете държави. В този контекст по инициатива на Община Гандия, Кралство Испания, и след потвърден интерес от Община Плевен през 2017 год. бяха установени взаимни контакти.

Гандия е град с 80 000 жители в административната автономна област Валенсия, като стратегическото му географско местоположение го определя като един от известните туристически центрове на Испания. Българските граждани, живеещи в Община Гандия, са приблизително 5 000 души, като повече от половината от тях са от област Плевен. Официална делегация от Община Гандия гостува в Плевен за Празника на града 15 май. По време на проведените разговори тогава бе изразено желание от двете страни за подписването на договор за установяване на партньорски отношения. Първата крачка беше направена с подписване на Протокол за намерения за установяване на партньорски отношения от кметовете на двете общини.

Във връзка с приетото от ОбС - Плевен съгласие днес за сключване на официален договор за партньорски отношения между Плевен и Гандия, предстои официално двудневно посещение в Гандия на председателя на ОбС - Плевен Мартин Митев и кмета на Община Плевен Георг Спартански. След подписване на договора, документът ще бъде внесен за ратификация в Общински съвет - Плевен.