Предадоха на съд шофьор, нарушил правилата за движение и причинил смърт на каруцар

Инцидентът станал на кръстовище в Койнаре

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу шофьор, нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смърт на каруцар.

Обвинението срещу Х. П. е за това, че на  02.05.2018 г.,  в гр.Койнаре, обл. Плевен, на Т-образно кръстовище между ул.“М. Симеонов“ и ул.“Ивайло“, при управление на лек автомобил „Форд“, нарушил правилата за движение по пътищата /според които всеки участник в движенето по пътищата не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди. Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват, при избиране скоростта да се съобразяват с конкретните условия, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие, да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението, както и да не превишава стойността на скоростта от 50 км/ч в населено място/  и по непредпазливост причинил смъртта на С. Н., като деецът след деянието е направил всичко, зависещо от него за оказване помощ на пострадалия. Престъпление чл.343а, вр. чл.343,  вр. чл.342 от НК.

На 02.05.2018 г. около 11.00 ч. обвиняемият управлявал лек автомобил  в гр.Койнаре, като се движел в посока към центъра, достигнал Т-образното кръстовище между ул.“М. Симеонов“ и ул.“Ивайло“. В същото време, по улица „М. Симеонов“ в противоположна посока се движела каруца с магарешки впряг, управлявана от пострадалия. Независимо от приближаването на лекия автомобил в насрещната лента за движение, пострадалият  предприел завиване на ляво от платното на ул.“М. Симеонов“ към платното на ул.“Ивайло“.

Обвиняемият възприел движението на каруцата, задействал спирачната система и продължил движението си в дясната лента на движение. Магарешката каруца, продължила движението си на ляво от платното на ул.“М. Симеонов“ към ул.“Ивайло“, като по този начин траекториите на придвижване на автомобила и каруцата се пресекли на платното в лентата за движение на лекия автомобил, при което последвал сблъсък между двете пътни превозни средства. В резултат на сблъсъка между двете пътни превозни средства каруцарят паднал върху предния капак на автомобила и след като автомобила спрял - на асфалта. В резултата на травмите, получени при произшествието, С. Н. починал на място.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.