Направиха първа копка на предприятието на "Леони" в Плевен

От компанията предвиждат да инвестират 16 млн. евро в строителство и 16 млн. евро в машини и оборудване

Официалната церемония за “първа копка” на нашия завод в Плевен потвърждава стратегията за разширение на Леони в Източна Европа. Това е радостно събитие както за България, така и за нашата компания. Тук намерихме надеждни партньори и сме уверени, че ще изградим устойчив бизнес във вашата страна. Част от нашата мисия в региона ще бъде не само да сме полезни икономически, но и активно да допринесем за социалния му живот, заяви Ралф Маус, директор оперативни дейности и производство в Леони, направление “Кабелни системи”. Инвестицията на най-големия производител в Европа и четвърти в световен мащаб на електрически системи, кабели и други компоненти за автомобили е на стойност 32 млн. евро, от които 16 млн. евро са инвестирани в самата сграда и още 16 млн. евро в оборудване. Новата производствена база се очаква да започне функционирането си до края на 2018 г. и ще , осигури между 2000 и 2500 нови работни места в региона.

Площта на завода в Плевен е 28 120 кв. м, от които около 14 000 са за производствени мощности. Останалата част ще бъде заета от съблекални, столова и зона за обучения. Пълният капацитет на завода ще бъде достигнат постепенно до 2020 г. според плана на адаптиране на пространството към нуждите на производството. Компанията вече започна да търси и наема специалисти по качеството, логистиката, контрол по производството, инженери, човешки ресурси, администрация, счетоводство и други.

От Леони вярват, че откриването на производство в България е стратегическа стъпка в развитието на бизнеса им в Източна Европа.

От българска страна инвеститор и основен строител със сключен дългосрочен договор за наем е „Хоризонт-Иванов“, който е инвестирал в проекта 16 млн. евро. Светослав Богалински – директор „Бизнес развитие“, обяви, че днешният старт на строителството на този завод е плод на двугодишния ентусиазъм в работата на „Хоризонт-Иванов”. Той Благодари на Леони за партньорството и доверието и беше категоричен, че това е успех не само за „Хоризонт-Иванов” като строително-инвестиционна компания, а и за България.

Сред присъстващите на официалната церемония за първата копка бяха също и вицепремиерът на Република България г-н Томислав Дончев, който от сцената сподели, че да бъдеш инвеститор сеизисква смелост и поздрави компания Леони за правилното решение да изберат България като място за инвестиция. “Подобни инвестиции създават дългосрочна промяна. И след като реиндустриализацията на Южна България вече е факт, е време това да се случи и със Севера. И тази тенденция ще промени България към по-добро, каза още вицепремиерът.

Към гостите адресира поздравленията си и Министърът на икономиката г-н Емил Караниколов, който подчерта, че тази инвестиция ще подобри пазара на труда, което ще се отрази положително на цялостната икономика на региона.

Кметът на Плевен г-н Георг Спартански беше категоричен, че за подобно успешно начинание е необходимо добро партньорство между държавата и всичките й институции. Плевен се пребори с Ловеч, Пловдив и Видин за тази инвестиция. И вярвам, че нашият град е локомотивът, който може да изведе региона към една по-добра икономическа картина. Изключително съм благодарен на всички, които направиха това възможно, добави той. 

Сред гостите на събитието бях още заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, областният управител на област Плевен Мирослав Петров, председателят на Общински съвет – Плевен, Мартин Митев, както и народни представители от Плевенски многомандатен регион, директорът на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, съветникът по икономическите въпроси на Немското посолство Хубертус Клинк, представители на местния бизнес и представители на местни и национални медии.