Плевен и Гандия официално се побратимиха!

Кметовете Георг Спартански и Диана Морант официализираха отношенията между двата града

Плевен и Гандия официално се побратимиха. Договорът за установяване на партньорски отношения бе подписан в пленарната зала на Общинския съвет на испанския град, като събитието бе с участието на кметовете Георг Спартански и Диана Морант. 

"Жителите на Плевен и Гандия отдавна са обвързани, но от от днес ще бъдем официално обединени с цяла поредица от програми за обмен, в допълнение към социалните, икономическите и културните връзки, които ще бъдат генерирани. Заедно ще постигнем големи цели в полза на нашите любими общини", сподели Диана Морант.

"Въпреки физическото разстояние между нас, ние имаме обща история и нашите градове имат много общи черти. Днес подписахме протокола, който ще ни позволи официално побратимяване, което отразява добрите отношения, които поддържаме дълги години", отбеляза от своя страна Георг Спартански.

Гандия е град с 80 000 жители в административната автономна област Валенсия, като стратегическото му географско местоположение го определя като един от известните туристически центрове на Испания. Българските граждани, живеещи в Община Гандия, са приблизително 5 000 души, като повече от половината от тях са от област Плевен. Официална делегация от Община Гандия гостува в Плевен за Празника на града 15 май. По време на проведените разговори тогава бе изразено желание от двете страни за подписването на договор за установяване на партньорски отношения. Първата крачка беше направена с подписване на Протокол за намерения за установяване на партньорски отношения от кметовете на двете общини.