РДПБЗН - Плевен припомня основни правила за безопасност заради новия отоплителен сезон - pleven.utre.bg

РДПБЗН - Плевен припомня основни правила за безопасност заради новия отоплителен сезон

03 октомври 2018, 17:28 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    plevenutre.bg

С понижението на температурите и настъпването на отоплителния период нараства опасността от възникване на пожари

С понижението на температурите и настъпването на отоплителния период нараства опасността от възникване на пожари, предупреждават от РДПБЗН - Плевен. 
През предходния отоплителен сезон 2017 година - 2018 година се наблюдава тревожна тенденция за увеличаване на загиналите и пострадалите в следствие неправилно използване на отоплителни и нагревателни уреди като за периода са загинали 7 и е пострадал един човек.

В тази връзка от РДПБЗН – Плевен напомнят за някои основни правила:

- Необходимо е да се извърши проверка на отоплителните уреди за привеждането им в техническа изправност съгласно стандартното им изпълнение от завода-производител. Извършените мероприятия да се удостоверят с протокол. В експлоатация да се допуснат само изправни и стандартни уреди и съоръжения. 
- Да се организира и извърши почистване на комините и димоотводните тръби на отоплителните съоръжения /при условие, че се използват такива/ от сажди и отлагания. По време на отоплителния сезон, при нужда комините незабавно се почистват и отремонтират. Извършените мероприятия да се удостоверят с протокол.
- Отоплителните и нагревателни уреди не се оставят без наблюдение. Те се поставят на не по-малко от 80 см от горими материали.
- Сушенето на дрехи над отоплителни и нагревателни уреди често води до пожар. 
- Използването на леснозапалими и горими течности за разпалване на печки е забранено. 
- Жарта се изхвърля загасена на безопасни места в метални съдове.
- Отоплителните уреди с течно гориво не се зареждат когато горят или са нагрети и се следи за изправността им. 
- Коминните тела трябва редовно се ревизират за наличие на фуги към помещенията и таванските части и за наличие на отлагания в тях. 
- При използване на газови отоплителни уреди да не се използват устройства и бутилки със съмнителен произход. Газови бутилки се съхраняват далеч от печки, радиатори и други източници на топлина. 
- След употреба и при спиране на ел. захранването електроуредите се изключват. 
- Родителите да не разрешават на децата игра с огън и кибрит и да не ги оставят без надзор сами или заключени при горящи печки или включени електрически уреди. 
- Близките на самостоятелно живеещите възрастни хора, особено на трудноподвижните, отново да проверят изправността и правилната употреба на отоплителните им уреди. 
- Пътищата за евакуация в дома да се подържат свободни от излишни вещи и горими материали.
- При пожар съобщете по най-бързия начин на телефон 112. При необходимост, да се извърши консултация със специалистите от съответната Районна служба ПБЗН по въпроси, касаещи пожарната безопасност.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета