Депутатите избраха плевенчанин за конституционен съдия

В подкрепа на кандидатурата на Красимир Влахов гласуваха 127 народни представители и нито един "против"

Парламентът избра доскорошният заместник-председател на Върховния касационен съд (ВКС) и настоящ върховен съдия Красимир Влахов за член на Конституционния съд. В подкрепа на кандидатурата му гласуваха 127 народни представители и нито един "против". Само 55 депутата от БСП гласуваха с „въздържал се“. съобщава tribune.bg.

Роденият в Плевен Красимир Влахов беше предложен от ГЕРБ и подкрепен от "Обединени патриоти".

Всички парламентарно представени партии потвърдиха, че кандидатурата на Влахов е безспорна.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов благодари от трибуната на ДПС и "Воля", които предварително се срещнаха с кандидата. „Това е още едно доказателство за прозрачността при избора на подобни длъжности“, заяви Цветанов. Според него така се търси общ парламентарен консенсус. Той се обърна към БСП и ги прикани, че сега е моментът да вземат думата по кандидатурата, защото след това ще загубят правото да бъдат „морални съдници“.

Цветанов напомни и на президентската институция да бъде по-внимателна към прозрачността на процедурите в българския парламента, защото депутатите не знаят нищо за избраната от неговата администрация процедура за избор на конституционни съдии.

Изказването предизвика остра реакция от страна на БСП. Крум Зарков обяви, че „никъде не е разписано, че трябва да се ходи по групи и да се търси подкрепа“. „Влахов има качества за поста и имаше възможност да развие своята кандидатура, но тази процедура се обезсмисли, когато се издига от тази част на залата и после се подкрепя от ДПС. Ще се въздържим, защото Конституцията повелява, че всеки народен представител има право на мнение, а не е гумен печат“, допълни той.

Данаил Кирилов от ГЕРБ попита защо БСП е оттеглила кандидатурата на Янаки Стоилов. Защо за втори път отмъщавате на един прекрасен юрист?, попита той.

Цветанов взе думата отново, за да напомни, че БСП няма подходяща кандидатура. „Българският парламент загуби един достоен кандидат (в лицето на г-н Янаки Стоилов), защото избраха вас пред него. БСП винаги са против всяко хубаво нещо, което може да се случи тук“, заяви той. И допълни, че БСП са се подписали като съвносители на Закона за вероизповеданията, но в комисии за бламирали своя председател.

В отговор депутатът от БСП Крум Зарков напомни, че „Янаки Стоилов не заслужава начина, по който го използвахте“. Той тежи на мястото си като преподавател в СУ.

Тома Биков от ГЕРБ пак върна топката в полето на президентската институция с напомнянето, че очаква с нетърпение да види какво ще се случи в президентската институция.

След като почти всички депутати се обединиха около позицията на Славчо Атанасов, че дебатът не е продуктивен, парламентът избра новия конституционен съдия Красимир Влахов.

Съдия Влахов бе категоричен, че „ще пази върховенството на Конституцията“. Той напомни своята позиция, че е направил всичко в неговите възможности – да приеме предизвикателството и да се представи достойно.