Княз Никита Лобанов-Ростовски връчи ново ценно дарение от 4 оригинални литографии от 19 век на РВИМ - Плевен

Те са подлистник-приложения на английските илюстровани издания – „The Graphic“ и „Илюстровани Лондонски новини“

След две дарения на ценни литографии за фонда на Регионален военноисторически музей – Плевен, княз Никита Лобанов-Ростовский връчи ново дарение от 4 оригинални литографии с тематика от Руско-турската война 1877-78 г. В Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ обявено беше официално дарението, като князът не пропусна да изненада с още един подарък домакините – картина, на която е изобразено подписването на Константинополския мирен договор 1879 г., информират от пресцентъра на ПП АБВ,.

"Аз съм потомък на човека, който подписа мирния договор между Турция и Русия тогава. Чeрезвичайно важна е личността на Ростовски, който като опитен дипломат включва три пункта от Санстефанския договор. Този факт дава възможност 6 месеца по-късно за създаване на независимо Княжество България и първата българска Конституция. Този факт, за съжаление, е малко известен. Русия влезе в тая война съвършено неподготвена. Хазната беше празна, нямаше армия и войници. Как може тогава Русия да обяви война на Турция? По емоционални причини на Александър I. Той прочете доклада за Априлското въстание и беше крайно възмутен. Започва война, Русия губи 140 000 души и загуби войната, защото когато ген. Гурко влиза в Цариград и се чуди как да го окупира, Великобритания обявява на Русия, че ще й обяви война. Войската не влиза. Така Великобритания печели единствената война в своята история, без да бъде използван един куршум. И така въпреки, че Русия изгуби войната тя даде възможност за създаване на независима България“, заяви Княз Лобанов-Ростовский.

В зала „Дарения” на Панорамата присъстваха и директорът на Регионален военноисторически музей – Плевен Емилия Зорнишка, зам.-кметът на Община Плевен Стефан Милев, председателят на АБВ Румен Петков, който по думите на княза, „открива Плевен” за него, областният председател на АБВ Плевен Цветан Антов, граждани.

Дарените литографии са подлистник-приложения на английските илюстровани издания – „The Graphic“ и „Илюстровани Лондонски новини“. Първата литография от вестник „График” е от 15 декември 1877 г., брой 573. На нея са изобразени „Позициите на генерал Гурко и турците по време на руската атака през ноември 1877 г.” и „Над облаците” – ген. Гурко и русите на Балканите“. Към тях има кратки пояснителни бележки: „Генерал Гурко и войници; Резерва; Руска батарея; Руснаци; Отряд сапьори“. Под второто изображение: „Войниците на генерал Раух; Турците напускат позициите си; Стрелци на позиция; Казаци наблюдават битката“. Втората литография от вестник „График” е от 26 януари 1878 г., брой 426 със заглавие „Русите на генерал Гурко на балканите – спускане по хълма”. Третата литография е озаглавена „Войната. Руският император дава цигари на пленени турски войници в Зимница”, но не е известно от кой илюстрован вестник е. Анотацията под изображението е на английски език. Четвъртата литография е с четири изображения и е публикация на вестник „Илюстровани Лондонски новини” от 1 декември 1877 г.

Четирите изображения са озаглавени: „Зима, турска армия, офицерски землянки”, „Зима, при Плевен, мразовито утро”, „Свищов, зимен лагер, доставки”, „Руска землянка при Плевен – рано сутрин”. Под литографиите се чете текст „специален художник”.

Зорнишка благодари на княз Никита Лобанов-Ростовский и подчерта, че той за трети път дарява ценни литографии, свързани с тематиката на Руско-турската война и освобождението на Плевен.

Зам.-кметът Милев също благодари на княза от името на общината и жителите й. „Много ми се иска това, което вие разказахте, екскурзоводите да го разказват на многобройните посетители на Панорамата. Надяваме се тези ваши посещения в нашия град да продължат и ако имате още възможност да дарявате с удоволствие ще приемем”, с усмивка отбеляза той.

"Когато комунистите взимат властта, първо сме разстреляли бащата на княза, после сме го изпратили на 11-годишна възраст в затвора, взели сме им къщата, за да настаним в нея Цола Драгойчева. Това обаче не му попречи до ден днешен да обича родината си и да милее за нея. Княз Лобанов-Ростовский е материализация на човешката воля и на това да не забравяме миналото си, обичайки родината си, прощавайки й това, което ни е причинила и давайки й всичко от себе си”, подчерта Румен Петков. „Благодаря за обичта към България, към Плевен и за стремежът да ни предоставяте всичко свързано с нашата история“, обърна се той към княза.

Петков припомни, че догодина има още два важни юбилея, които заслужават да бъдат отбелязани - 140 годишнината от 9 февруари – подписването на Константинополския мирен договор и 7 юни – 140 години от установяване на дипломатически отношения между Княжество България и Руската империя. „Няма народ, който да е загърбил историята си, да е опитал да я погази и да е сполучил в нещо“, категоричен бе Петков.