Плевенско училище иска съдействие от Общинския съвет за изграждане на физкултурен салон

Писмото ще бъде разгледано в Постоянната комисия по „Образователна политика и читалищна дейност“ този месец

Писмо с искане за съдействие за изграждане на физкултурен салон в НУ "Христо Ботев" - гр. Плевен постъпи в деловодството на Общинския съвет. Вносител на писмото е директорът на училището Цветелин Горанов. „Настоящото писмо ще бъде разгледано в Постоянната комисия по „Образователна политика и читалищна дейност“ този месец. Цялата преписка по въпроса е качена и на официалната страница на Общинския съвет в интернет в раздел „Заседания“ - „Заседания на постоянни комисии“ за октомври“, информира председателят на ОбС - Плевен Мартин Митев.

"НУ "Христо Ботев"  - гр. Плевен е с 86-годишна история. В него се обучават 450 ученика и липсата на физкултурен салон е голямо неудобство за провеждането на часовете по физическа култура и спорт. Училището е единственото в града, което не разполага с такъв, не разполага и със собствени средства в рамките на делегирания бюджет за изграждане на такъв. Затова се обръщаме с молба за Вашето съдействие за решаване на този проблем в полза на нашите деца“, посочва в писмото си до местния парламент Цветелин Горанов. Той изтъква още, че през последните 9 години училището е на челните места на HBO, а за учебната 2014 - 2015 г. - на първо място в област Плевен и на 14 място в страната от общо 1868 училища. НУ „Христо Ботев" - Плевен е базово и в него провеждат практиката си и студенти от Педагогическия колеж.

Част от преписката за НУ "Христо Ботев" , внесена в ОбС - Плевен, е и кореспонденция, водена по въпроса в годините назад с местната и държавна администрация. В едно от писмата - от Министерството на младежта и спорта, се посочва, че начина, по който може да се кандидатства за финансиране изграждането на физкултурен салон, е по реда на Наредба №2/08.05.2014 г., издадена от Министъра на младежта и спорта, в която са определени условията и редът за финансово подпомагане на строителството и ремонти на спортни обекти и съоръжени от министъра на младежта и спорта. За кандидатстване по Наредбата е необходимо изготвяне на проектна документация, която да бъде съгласувана и одобрена от проектанти, инвеститор и съгласувателните органи. Посочва се също, че право на финансово подпомагане по Наредбата имат спортните организации, ведомствата, на които е възложено управлението на държавната собственост, общините и държавните спортни училища.