Иван и Андрей разкриха защо е пропаднало Националното кръщене в Плевен

Плевенската епархия, единствена от всички епархии в България, е поискала такса

Националното кръщене в Плевен изненадващо пропадна в последния момент. Организираната от ДНК кампания трябваше за втора пореднa година да мине и през нашия град, но в крайна сметка обявеното първоначално за 7 октомври събитие не се състоя.

Градовете трябваше да са 12. Защо останаха 11 и защо нямаше Национално кръщене в Плевен? Причината разкриха Иван Христов и Андрей Арнаудов в ефира на Би Ти Ви.

"Имаше десетки записали се в Плевен и аз им дължа извинение. Истината е, колкото и неприятно да звучи, че Плевенската епархия, единствена от всички епархии в България, поиска такса, за да кръстим децата в Плевен", разкри Андрей, който е основател и председател на ДНК - Движение за национална кауза.

"Има хора, които могат да си го позволят от хората, които са се записали в кръщенето, но има и социално слаби. Има бедни семейства, които са записали децата си, но не могат да си го позволят. 25 лева е таксата, която ни поискаха. Можехме дори с теб да я платим, но въпросът е принципен", обърна се той към колегата си Иван Христов и продължи: "Всички други епархии в страната са казали, че заради това нещо, което в крайна сметка е благословено и е под патронажа на Патриарх Неофит, и ние сме благодарни на църквата и на негово светейшество за това, те правят към нас този жест, това свето тайнство е абсолютно безплатно за тези деца... Не можем да направим изключение само в Плевен, защото остава един лош вкус. И затова поканихме всички деца, които се записаха в Плевен, да дойдат в другите градове, просто защото въпросът е принципен. Така че да знаете всички, които участвахте в кампанията в Плевен, просто там епархията поиска пари. Остава гаден вкус, като в стария еврейски виц", завърши Андрей.