12-класничка от ПГРТО - Плевен сред десетте най-добри млади готвачи за 2018 г.

Конкурсът събра 38 готвачи от цялата страна

След 10-годишно прекъсване Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация – най-голямата браншова структура в туризма, с над 30 структури в страната, поднови конкурса „Най-добър готвач на годината на БХРА“. Конкурсът с тема „Иновативна балканска кухня – Новаторство и стил“  се проведе в рамките на форум „Туризъм и кулинария”. Конкурсът събра 38 готвачи от цялата страна в 4 категории:
1. Категория Най-добър готвач на БХРА за 2018 г.
2. Категория Най-добър сладкар на БХРА за 2018 г.
3. Категория Най-добър млад готвач на БХРА за 2018 г.
4. Категория Най-добър млад сладкар на БХРА за 2018 г.
Събитието се организира с подкрепата на: Министерството на туризма, Община Варна, „Вера 94” ООД, МЕТРО, Горна Баня, New Bloom Winery и др.

Журито беше съставено от известни специалисти, като Иван Звездев, Ради Стамболов и др.; представители на БХРА; на Министерството на туризма; на Община Варна; на медиите; на спонсорите. Водещ на програмата бе актьорът и телевизионен любимец Ути Бъчваров. Претендентите за престижните кулинарни титли се състезаваха в рамките на два дни в специално обособени работни места пред очите на журито и публиката, а състезанието се излъчваше онлайн. Победителите бяха обявени в Световния ден на туризма 27 септември на тържествена церемония, открита от кмета на Община Варна г-н Иван Портних.  Сертификати от БХРА получиха  всички участници в конкурса.

Цветелина Веселинова от 12.б клас, проф. „Ресторантьор“, спец. „Кетъринг“, и нейната учителка госпожа Татяна Михайлова взеха участие в състезанието, като Цвети успя да се класира и за втория кръг BLACK BOX. В Първия кръг нашата дванадесетокласничка се представи със студено предястие „Розов домат с мариновани печени пиперки и прясно биволско сирене“, основно ястие „Телешко филе по Плевенски“ и десерт „Млечен пудинг с овесени ядки и горски плодове“. Майсторски приготвените ястия й донесоха призово класиране сред първите десет най-добри млади готвачи на БХРА за 2018 година.