Безплатни тестове за захарен диабет в центъра на Плевен - pleven.utre.bg

Безплатни тестове за захарен диабет в центъра на Плевен

25 октомври 2018, 14:12 | plevenutre.bg

Информационната кампания е с национален обхват и се организира по повод Световния ден за борба с диабета

Национална информационна кампания за повишаване на вниманието към сърдечносъдовия риск при хора със захарен диабет тип 2 (ЗДТ2) стартира на 20-ти октомври. Кампанията под надслов "Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си!" се организира от фармацевтична компания Boehringer Ingelheim България  съвместно с Българското дружество по ендокринология, с цел да  информира широката общественост за риска от развитие на сърдечносъдови заболявания при хората със захарен диабет тип 2 (ЗДТ2) и се провежда за втора поредна година у нас.

Първия етап от инициативата е осъществяване на безплатни изследвания за гликиран хемоглобин на пациенти, диагностицирани със захарен диабет тип 2 и се провежда чрез използване на услугите на мобилна лаборатория.

Тя ще спре в Плевен в часовия диапазон от 10.00 до 16:00 ч. на 26-ти октомври, петък, до Градската градина и пл. "Възраждане".

Гликираният хемоглобин (отбелязван още като HbA1c) е форма на хемоглобина, която показва среднодневните нива на кръвната захар за последните 3 месеца. Изследването на гликирания хемоглобин е „златен стандарт” за оценка на гликемичния контрол при лица със захарен диабет. За измерване на нивата му не се изисква специална подготовка от страна на пациента и може да се извършва по всяко време на деня.

Информационната кампания е с национален обхват и се организира по повод Световния ден за борба с диабета – 14-ти ноември.

Ако захарният диабет тип 2 бъде открит навреме и правилно контролиран, може да намалее вероятността за допълнителни усложнения и тежки характерните съпътстващи заболявания. Това може да се случи посредством правилно хранене, умерена редовна  физическа  активност и избор на подходяща терапия. Пациентите със захарен диабет тип 2 трябва да са наясно, че ако страдат от това заболяване, опасността за тях не произтича единствено от повишените нива на тяхната кръвна захар, но и от развитието на сърдечносъдови заболявания.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета