96% от българите имат поне един кариес, а положението се влошава още в ранна детска възраст

Всяко дете до 7 години има поне 4 кариеса

96% от българите имат поне един кариес, а положението се влошава още в ранна детска възраст. Всяко дете до 7 години има поне 4 кариеса.

"Проблемът е комплексен - големият страх от зъболекари и по-слабата култура на българина в здравно отношение. Родителите забавят първото посещение на детето в зъболекарския кабинет", обясни стоматологът д-р Амелия Ченгелска в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че кариесът е инфекциозно и поведенческо заболяване. При загуба на млечен зъб има проблем при подреждането на постоянните зъби. Д-р Ченгелска настоя да се обърне сериозно внимание върху тяхното лечение и превенция.

"Има деца на година и половина, на които всички зъби в устата са с кариеси", съобщи тя.

Стоматологът си обяснява стряскащата статистика с лепкавата храна, нощното хранене и кърмене - разлага се на киселини и уврежда зъбите на децата. Родителите могат да използват същата храна, но да не хранят децата си нощем. Да им дават вода след храна и да посещават стоматологичния кабинет, стана ясно от думите ѝ.

"Миенето с четка трябва да започне от пробива на първия зъб в устата. Идеята е детето да свиква, че зъбите трябва да се мият. Има деца на 3-4 години, които не разрешават на майките си да им мият зъбите", каза още д-р Ченгелска в "България сутрин".

Тя подчерта, че има и генетична обусловеност за състоянието на зъбите, но е много важна личната хигиена и посещението в стоматологичния кабинет да стане в най-ранна детска възраст.