Плевен участва в събитие на високо равнище по Инициативата "16+1"

Кметове участваха в Четвъртата среща на местните лидери от страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай

Кметовете на общините Кърджали, Самоков, Гоце Делчев, Елин Пелин, Враца, Казанлък, Белица, Свищов, Добрич, Перник, Плевен, Сливен, Стара Загора, Карлово и Велики Преслав, както и изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Силвия Георгиева участваха в Четвъртата среща на местните лидери от страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай в рамките на инициативата „16+1”. 

Срещата бе водена от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 под мотото „Глобално мислене, действия на местно ниво“ и в нея взеха участие над 800 представители на местните и регионални власти и бизнеса от Китай и страните от Централна и Източна Европа. По време на форума се проведоха панели за установяване на контакти в сферите на селското стопанство, туризма, индустриалните зони и малките и средните предприятия /МСП/. 

В изказването си по време на събитието изпълнителният директор на НСОРБ припомни, че българските общини имат съществена роля, съвместно с бизнеса и държавата, за изграждане на успешни индустриални зони и технологични паркове. По думите на Силвия Георгиева тези проекти работят като „входни точки“ за чуждестранните инвеститори. От тях те получават преференциално обслужване и информация за местните условия за бизнес, за възможностите да закупят или наемат земя на достъпни условия, за разрешителните режими, за бързо свързване с доставчиците на комунални услуги, за коректно финансово-правно обслужване. Чрез тези зони се изграждат мрежи от бизнес партньори и доставчици, намират се необходимите специалисти и работна ръка, каза изпълнителният директор на Сдружението. 

Тя изброи българските общини, които към момента си сътрудничат с китайски партньори в качеството им на инвеститори или доставчици. Това са доставките на мобилни услуги (Хуауей); доставка на модерни транспортни средства (Yutong bus за София и Бургас); производство на фуражни изделия (Тианшинонг Фийд със завод в Добрич); обмен на технологии в прецизното земеделие (Тиенджин фарм груп – Хасково и Ямбол) и създаване на съвместен център в тази област в Тракия икономическа зона (Пловдив).

Също толкова ползотворно е съвместното сътрудничество в производството и популяризирането на по-традиционни продукти като производство на българско кисело мляко (община Смолян, Момчиловци), в износа на продукти от козметиката и тези с розово масло (Казанлък и Карлово), износа на вино (от райони Пловдив, Асеновград, Благоевград, Пазарджик и др.). В заключение изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева заяви, че Сдружението има активно сътрудничество с Китайската народна асоциация за приятелство с чужбина. То способства за побратимяването на българските и китайските местни власти. Десетки български общини вече имат ползотворен културен обмен със своите китайски партньори. Вярваме, че с необходимото търпение в бъдеще тези контакти ще доведат до все по-интензивни стопански отношения, а Сдружението е готово да работи, заедно с държавата, за превръщането на България в комплексна инвестиционна дестинация, допълни Силвия Георгиева.