Трима, извършили грабеж, придружен с убийство в град Левски, искат по-малки присъди

Делото ще се гледа идната седмица

Трима апаши, извършили грабеж, придружен с убийство в град Левски, искат от Апелативния съд във Велико Търново по-малки присъди, съобщава velikotarnovoutre.bg.

Със своя присъда от 06.07.2018 г. Окръжен съд – Плевен е признал подсъдимите Иво В. З. от гр. Бяла Черква, Валентин Н. Н. от с. Павел и Тихомир Р. В. от гр. Сухиндол за виновни в това, че на 30.12.2016 г., в гр. Левски, в съучастие като извършители, отнели златни накити, монети и парични суми в различни чуждестранни валути, на обща стойност 92 259,75 лева от владението на Кирил К. И. и Галя В. И. от гр. Левски, с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила. Грабежът е в големи размери и е бил придружен с тежка телесна повреда за Галя В. И., изразяваща се в загуба на слезката и с убийството на Кирил К. И.

Тримата са признати за виновни и в това, че на същата дата, около 3.00 часа, в гр. Левски, в съучастие като извършители, влезли в жилището на Кирил К. И. и Галя В. И., като употребили за това сила, като деянието е извършено нощем от две и повече лица.

След групиране на наказанията за двете отделни деяния, Окръжен съд – Плевен наложил наказания на тримата подсъдими, както следва: на подсъдимия Иво В. З. – доживотен затвор без замяна, което да изтърпи при първоначален специален режим; на подсъдимия Валентин Н. Н. – доживотен затвор, което да изтърпи при първоначален специален режим; на подсъдимия Тихомир Р. М. – 20 години лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален строг режим.

Със същата присъда, Окръжен съд – Плевен е признал подсъдимата Нели С. М. от с. Павел за виновна в това, че на 30.12.2016 г., с цел да набави за себе си и за Валентин Н. Н. имотна облага, укрила чужди движими вещи на обща стойстно 88 359, 75 лева, а на 13.01.2017 г. в гр. Плевен спомогнала да бъдат отчуждени чужди движими вещи – сумата от 20 000 лева, чрез закупуване на лек автомобил „Фолксваген Туарег“, за които вещи знаела, че са придобити от Валентин Н. Н., чрез престъпление (грабеж, придружен с убийство и тежка телесна повреда), като укривателството е в големи размери. Първоинстанционният съд я осъдил на 3 години лишаване от свобода, чието изпълнение отложил с изпитателен срок от пет години (условно), както и да заплати глоба в размер на 5000 лева.

Делото в Апелативен съд – Велико Търново е образувано по въззивни жалби от Иво В. З., Валентин Н. Н. и Тихомир Р. М. и ще се гледа идната седмица.