Прокуратурата внесе в съда искане за задържане на рецидивиста, извършил грабеж в Славяново

Предстои съдът да се произнесе по искането на прокуратурата

Окръжна прокуратура-Плевен внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ на мъж, извършил при условията на опасен рецидив грабеж на възрастен човек в гр. Славяново.

С постановление на наблюдаващ прокурор Б.С. е задържан за срок от 72 часа и е привлечен в качеството на обвиняем затова, че на 21.10.2018 г.  в гр.Славяново, област Плевен, при условията на опасен рецидив, отнел чужди движими вещи – парична сума в размер на 120 лева от владението на Г. В. на 82 години, с намерение противозаконно да ги присвои, като за това е употребена сила – престъпление по чл.199, ал.1,т.4 вр. с чл.198, ал.1 от НК. За извършеното престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода  от 5 до 15 години лишаване от свобода, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.

Окръжна прокуратурата – Плевен счита, че се касае за тежко  умишлено престъпление и са налице условията за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши ново престъпление, имайки предвид тежестта на наказанието, което се предвижда за това престъпление, предходните му осъждания, както и, че лицето е привлечено като обвиняем за престъпление, извършено при условията на опасен рецидив.

Предстои съдът да се произнесе по искането на прокуратурата.