Виновен до доказване на противното: Несправедливо обвинен в хулиганство плевенчанин ще лежи в затвора

Допуснати са съществени процесуални нарушения при оценката на събраните по делото доказателства

Мъж, обвинен и осъден за хулиганство, ще лежи в затвора без да е виновен. Заради скалъпено обвинение за сбиване в плевенско заведение, П.Б. вече прекара в ареста 10 месеца. Историята нашумя и в медийното пространство, като през пролетта дори стигна до ефира на Нова телевизия, където съпругата на плевенчанина и негов приятел разказаха скандални подробности по случая и действията на властите. Малко след това П.Б. бе пуснат под домашен арест и в продължение на няколко месеца очакваше развръзката по делото. Крайният резултат - признат е за виновен и му се налага лишаване от свобода за срок от една година при строг режим. Той обжалва присъдата, тъй като я счита за необоснована и незаконосъобразна. Кратък преглед на фактите по случая показва, че първоинстанционният съд е допуснал съществени процесуални нарушения при оценката на събраните по делото доказателства, както и че подсъдимият не за първи път става жертва на „странни“ обстоятелства.

Според обвинението на Районна прокуратура - Плевен на 8 август 2017 г. , при условията на опасен рецидив, П.Б. е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото" . Около 13:00 часа „пострадалият“ Г.Ц. се намирал в заведение в ж.к.”Сторгозия” като по същото време в заведението е бил и П. с група приятели. "Един от тях посочил пострадалия и казал на П.Б., че това е лицето, което е свидетелствало срещу него по досъдебно производство за наркотици от 2016 г.. Той отишъл до пострадалия и му нанесъл удар в тила, след което го хванал за врата и започнал да го души, като му крещял и го обиждал.", се посочва в т. нар. "официална информация" на съда.

Истината обаче се оказва коренно различна. „Въпросното момче не го познавам. На въпросната дата бяхме в кафенето. Аз и още няколко човека, все мои приятели. Имаше доста клиенти. Едно от момчетата, което беше седнало до мен в заведението, ми каза, че това е човекът давал показания срещу мен по дело от 2016 г. за наркотици. До тогава това момче не го познавах. В този ден го видях за първи път. След като излязох от ареста през 2016 г. се засякох с мой познат, който ми обясни, че това момче е ходило при него и го е питал за моята къща на селото ми, за да хвърли там наркотици. Това го знаех няколко месеца преди случая. Когато го видях и разбрах, че това е той… Ядосах се. Отидох при него, докоснах го по врата и го попитах за какво е давал показания против мен, след като не ме познава. Бях се навел над него и му говорих тихо. Той ме попита „кой си ти“. Отговорих му „Как кой съм аз? Ти си давал показания против мен. Сети ли се кой съм. Ставай и се махай от кафето“. Реакцията ми беше в момент на афект, но го направих точно за да не се стигне до по-сериозен скандал. Отидох при него, да, но просто исках да знам защо е дал показания против мен“, разказва П.Б..

Съмнения за целенасочени и тенденциозни действия срещу П.Б. се засилват именно от факта, че през 2016 г. Г.Ц. е свидетелствало срещу него с твърдение, че го кара да продава наркотици, без да го познава

Свидетел пък потвърждава по време на делото, че въпросното лице го е разпитвало през 2016г. за къщата на П.Б. в неговото родно село, за да изпълни поръчка на трето лице, с което 41-годишният плевенчанин тогава имал търкания. Планът бил да се подхвърлят наркотици в дома на баща му и да се викне полиция. Свидетелят потвърждава в показанията си, че подобен разговор е водил няколко пъти с Г.Ц. и в крайна сметка полицията наистина открива дрога в къщата на П.Б., намираща се в плевенско село, заради което е задържан. Два месеца и половина лежи в ареста, но прокуратурата прекратява делото, защото няма доказателства за вината му.

По случая със скандала в заведението в кв. „Сторгозия“ сериозно противоречие има в показанията на „пострадалия“, както и на неговия приятел М.К., който бил с него по същото време. Но най-фрапиращото е, че са разпитани 14 души и от тях само показанията на двамата са взети под внимание и са обсъждани в обвинителния акт!? Остава загадка защо показанията на управителка, сервитьорка и клиенти, че в заведението не се е случило нищо необичайно и не е имало скандал, са се оказали излишни за магистратите. Законът задължава прокуратурата и съда да обсъдят всички доказателства, свързани с потвърждаване на обвинението и други доказателства свързани в полза на обвиняемия, отбелязват наблюдатели по делото. Това обаче в конкретния случай не е направено и в крайна сметка не може да се направи извода, че престъплението, което е повдигнато на П.Б. е доказано по несъмнен начин.

По делото прави впечатление и друго – квалифицирането на деянието „хулиганство“. Известно е, че това е едно от най-разпространените и опасни престъпления против обществения ред и спокойствието на гражданите, но в случая не са се доказали съществени елементи от неговата същност – „извършени непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи се в явно неуважение към обществото“ Няма данни действията да са скандализирали обществото. Следователно първият елемент на хулиганство отпада. Непристойни действия не са налице. Грубо нарушаване на обществения ред, което се изразява в брутална демонстрация – също липсва. Всички твърдят, че заведението било пълно, но само пострадалият Г.Ц. и приятелят му М.К. твърдят че е имало кавга. В обясненията си П.Б. е посочил, че го хванал за врата и му говорил тихичко – именно, за да не скандализира обществото. В случая обаче е имал сериозен мотив да извърши тази постъпка, ако се вземе под внимание предисторията със случая с наркотиците в къщата на селото му, както и че впоследствие е бил обвиняван от него в нещо недоказано.

„Няма да крия, че съм допускал грешки в миналото, за които обаче съм си понесъл последствията. Всичко това ме направи един по-смирен и разумен човек, отдаден с цялото си сърце на семейството през последните години. В случая обаче съм невинен и искам да го докажа. Обвинението срещу мен не е доказано по никакъв начин. Случаят с наркотиците стана 2016 г. Лежах два месеца и половина за нещо, което не съм направил. Изправил се човека и лъже, отдава му се възможност пак да ме наклевети и го прави, като това е видно от свидетелските показания и обстоятелства. За втори път лъже срещу мен целенасочено. Само час след случката в заведението бях арестуван. От полицията казаха, че имало сигнал на 112, но при направената впоследствие официална проверка се оказа, че такъв сигнал няма. Всичко е очевадно и ясно защо се случва… 10 месеца лежах невинен и просто искам да бъда оправдан“, споделя П.Б. Неговата надежда, че магистратите ще вземат справедливо крайно решение, не е угаснала.