Учителските заплати ще бъдат увеличени двойно до 2021 г. - pleven.utre.bg

Учителските заплати ще бъдат увеличени двойно до 2021 г.

26 октомври 2018, 09:28 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    БНТ, кадър

Това, което е сигурно до момента е, че през следващата година учителските заплати ще се увеличат с 20%

През 2021 година учителските заплати трябва да бъдат увеличени двойно. По тази идея продължава да се работи усилено, каза в сутрешния ни блок на БНТ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Това, което е сигурно до момента е, че през следващата година учителските заплати ще се увеличат с 20%.

"Необходимо е учителската заплата да бъде над средната за страната, дори 120% над средната за страната, след двойното увеличение през 2021 г. очакваме дори тя да бъде 125% от средната за страната. Това, което можем да кажем за тази година е, че тя за пръв път от много години, десетилетия, ще надвиши средната за страната. По-точно следващата година, когато бъде реализирано това увеличение. Имаме близо 450 млн. лв. ръст на средствата за образование, от които над 400 млн. за предучилищното и училищно образование, нещо което нямаме като аналог в предходните години, освен миналата година и тази.", каза министър Вълчев.

Предстои подписването на регламент към колективния механизъм, с който да се уточни къде с колко точно ще бъдат увеличени учителските заплати. Вътрешните правила в отделни училища дават възможност за някои учители да бъдат увеличени с повече заплатите.

"Допълнителни средства имаме за малките и отдалечени общини, където при равни други условия е по-трудно да се привлекат младите специалисти. Също така предоставихме допълнително средства за училищата и детските градини, в които има концентрация на деца от уязвими групи, където трябва да се полагат много повече усилия, за да се осигури тяхното развитие", каза още министърът.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета