Изправят пред Темида рецидивист, извършил поредна измама в Плевен

Пострадалият мъж бил на 87 години, с нарушени слух и зрение

Районна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу рецидивист за извършена поредна измама.

Обвинението срещу И. А. е за това, че на 17.02.2018г., в гр. Плевен,  при условията на опасен рецидив, с цел да набави за себе си имотна облага,  възбудил и поддържал заблуждение у А. Ц. и с това му причинил имотна вреда в размер на 400лв. -  престъпление по чл.211, вр. чл. 209, вр. чл.29 от НК.

Обвиняемият е осъждан многократно за престъпления от общ характер – измама и отново решил да си набави средства чрез  престъпление. На 17.02.2018 г. се разхождал по улици в гр. Плевен, с цел да намери подходящо лице, което да измами.

Пострадалият мъж бил на 87 години, живеел със съпругата си, бил трудно подвижен, с нарушени слух и зрение. На същата дата възрастният човек излязъл от дома си, за да се разходи и да купи мляко и хляб. Обвиняемият го забелязал и го заговорил, като се представил за негов бивш колега. Тъй като не виждал и не чувал добре, пострадалият му повярвал. Обвиняемият се държал любезно, взел двете му чанти и му предложил да ги занесе до дома му, като междувременно го разпитал. Възрастният мъж му се доверил и го допуснал в дома си. Докато разговаряли в хола, обвиняемият започнал да плаче и разказал, че дъщеря му била претърпяла катастрофа, щели да й ампутират крака и спешно му трябвали 380 лева за такси. Обещал, че още същия ден, ще върне парите, незабавно след като „заредят банкоматите” в 14,00 часа. Въведен в заблуждение, че с действията си ще помогне на болно момиче, пострадалият казал на съпругата си да даде на мъжът, когото смятал за свой стар познат необходимитему пари.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съд.