Безплатни изследвания на кръвно налягане в Плевен

Кампанията преминава под надслов "Каква е твоята причина да предотвратиш инсулта?"

Информационна кампания и безплатни изследвания на кръвно налягане, ще бъдат проведени днес в Плевен. Активността е по повод предстоящия Световен ден на инсулта.

Инициативата е част от националната информационна кампания, свързана с повишаване на вниманието към сърдечносъдовите заболявания и конкретно на мозъчен инсулт .

Тя преминава под надслов "Каква е твоята причина да предотвратиш инсулта?" и се организира от Първа Кардиологична клиника към УМБАЛ „ Д-р Г. Странски“ с ръководител проф. Снежана Тишева и Фондация „ Национална мрежа сърце за сърце“, съвместно с Асоциацията на студентите медици в България в гр. Плевен, „Мизия 96“ АД , „Мони- МСД-М“ ЕАД, община Плевен и Microlife България.

На 29 октомври работещите в двата най-големи шивашки завода на гр. Плевен : „Мизия 96“ АД  и „Мони- МСД-М“ ЕАД М ще получат достъп до безплатен профилактичен скрининг с измерване на кръвно налягане с технология AFIB, която регистрира предсърдно мъждене и измерване на рискови фактори за метаболитен синдром. Ще бъдат раздавани и информационни материали за превенция от сърдечносъдови заболявания.

България е на едно от първите места в Европа по брой на смъртните случаи, причинени от мозъчен удар (инсулт). Последните данни, публикувани през 2017 година, показват, че у нас пациентът с инсулт има значително лоши шансове да оцелее. Като пример може да се приложи статистика, която сравнява данни от 2015 година: в Германия от исхемичен инсулт са починали 38 на 100 000 души, а в България 154 на 100 000 души.

Най – често инсулт се причинява от тромб, който блокира/запушва/ кръвоносен съд, носещ кислород и хранителни вещества към мозъка. Когато това се случи, част от мозъка спира да получава кръв и кислород, от които се нуждае и постепенно започва да умира. Степента и местоположението на увреждането на мозъчните клетки определя тежестта на удара. Той може да варира от минимален до катастрофален. Тъй като различни области на мозъка контролират различни функции, специфичните ефекти на инсулта зависят от това коя област на мозъка се уврежда.

Предупредителните признаци за инсулт са внезапна скованост на лицето, ръката или крака, особено от едната страна на тялото. Внезапна обърканост, проблеми с говоренето или разбирането. Трудно фокусиране и проблеми с очите. Внезапно замайване, загуба на равновесие или координация.

Мозъчният удар променя живота завинаги. Той повлиява на човек в това как се движи, как говори, как се храни, как мисли и как се чувства. Статистиката в световен мащаб е плашеща. Очаква  се 1 на всеки 5 души да получи мозъчен инсулт през живота си. Затова най – важно е да се знаят основните рискови фактори: високо кръвно налягане, предсърдно мъждене, диабет, висок холестерол в кръвта, затлъстяване, липса на активен начин на живот, алкохол и тютюнопушене.

Когато хората имат информация как да си помогнат, когато имат достъп в домашни условия до качествен апарат за кръвно налягане, с която следят стойностите си и епизодите на предсърдно мъждене; когато знаят предупредителните сигнали за инсулт,  живеят здравословно и правят по – чести профилактични медицински прегледи при специалисти кардиолози, могат да намалят в огромен процент риска от мозъчен инсулт.

Кампанията, организирана на 29-ти октомври в гр. Плевен ще отбележи световния ден на инсулта с основен призив към всички да се замислят каква е тяхната причина да предотвратят инсулта! Докато за мнозина животът след инсулт вече не е същият, с правилната превенция и информация, живот без инсулт е възможен.