Плевенски полицаи задържаха иманяр в пределите на крепостта "Сторгозия"

Местопроизшествието е посетено от оперативна група

Плевенски полицаи задържаха мъж в момент на търсене на ценни предмети, съобщават от пресцентъра на МВР. На 28 октомври е проведена специализирана операция по линия "Културно-исторически ценности" от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР - Плевен. В пределите на късноантична крепост "Сторгозия" край Плевен в 10:25 часа е задържан 58-годишен плевечанин в момент на търсене на археологически обекти в защитената територия за опазване на културното наследство. Мъжът е засечен с техническо средство - метал търсач, марка "Гаред" и малка лопатка в изкопна дупка с размери 25/20/10 см. При извършения личен обиск в ляв джоб на лицето се намери метал с форма на куршум, който по данни на плевенчанина е старинен турски куршум от времето на руско-турската война.

При последвало претърсване в гараж на улица "Лозенград", собственост на 58-годишния, са открити 14 /четиринадесет/ броя монети с различен диаметър и размер, 73 /седемдесет и три/ броя метални детайли с различна /неправилна, продълговата/ форма и размер, наподобяващи остриета за стрели, пирони и други, 69 /шестдесет и девет/ броя керамични детайли /парчета/ различни по вид размер, форма и цвят. Намерените монети и предмети от бита са иззети за експертизи. Предстои изясняването на културно-историческата им стойност.

Местопроизшествието е посетено от оперативна група. 58-годишният е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Уведомен е дежурен прокурор при ОП - Плевен. По случая е образувано досъдебно производство. Продължава работа разследващ полицай при Първо РУ - Плевен.