Над 20 ареста в Агенцията за българите в чужбина, маскирани полицаи и прокурори претърсваха и в Плевен

Разследват издаване на документи за български произход срещу подкупи

Зам.-главният прокурор Иван Гешев съобщи, че под ръководството на Специализираната прокуратура в Държавната агенция за българите в чужбина се извършват процесуално-следствени действия за подкупи, длъжностни и документни престъпления. Той даде кратко изявление заедно с г-н Антон Славчев, зам.-председател на КПКОНПИ, на която е възложена разследващата дейност.

Задържани са над 20 души, сред които част от ръководството на ДАБЧ - председателят и главният секретар. Става въпрос за търговия с документи за българско гражданство. СДВР извършва охрана на провежданите действия по разследването.

Акцията на спецпрокуратурата достигна Кюстендил и Плевен. Обиски и разпити се правят в различни офиси. 

По неофициална информация в Плевен е задържана жена, съобщи Нова тв. Маскирани полицаи и прокурори са влезли в блок, недалеч от центъра на града около 5.00 часа сутринта. Жилището на четвъртия етаж се обитавало от семейство с транспортна фирма. Претърсването на апартамента продължило през целия ден. В късния следобед изненадващо пристигнала линейка. Оказало, се че изведена с белезници е само една жена. От апартамента излязъл и мъж, който отрекъл да е замесен в схемата за издаване на документи срещу подкуп от Агенцията за българите в чужбина.

Зам.-главният прокурор съобщи, че с оглед на текущите процесуално-следствени действия, нова информация по случая ще бъде предоставена в сряда, 31 октомври.