80% от общините в област Плевен декларират пълна готовност за зимното почистване

Изготвен е план с варианти за действие и временна организация на движението на МПС при сложни метеорологични условия

"Обобщено казано 80% от  общините имат пълна готовност по отношение на зимното почистване”, каза днес областният управител Мирослав Петров. В рамките на заседанието на областния съвет по бедствия той изиска от представителите на 11-те общини и ангажираните със зимното поддържане институции актуална информация за готовността за зимния сезон.

По думите на областния управител има три-четири общини, в които все още тече процедура по провеждане на обществена поръчка за сключване на договор с фирма за зимното почистване.

Стана ясно, че в определения срок до 23.10.2018г. регионалните структури на изпълнителната власт и юридическите лица с определени отговорности за осигуряване на населението и бизнеса в усложнени зимни условия са докладвали за създадена организация по планирането за защита при бедствие при неблагоприятна зимна обстановка.

"Посочени са отговорните за връзка с Областния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия и техните координати: e-mail, телефони и факс. Осигурено е финансиране на мероприятията по подготовката за зимата. Областно пътно управление-Плевен ни предостави информация за сключените с изпълнителите договори за снегопочистване, в ход е проверка на готовността за изпълнение на договорените задължения за поддържане на пътищата от републиканската пътна мрежа. Получихме информация за конкретната техника обезпечаваща изпълнението на договорите, по видове, брой и регистрационните им номера.”, каза още пред медиите областният управител Мирослав Петров.

По думите му съвместно ОД на МВР, РД ПБЗН и ОПУ-Плевен са изготвили план с варианти за действие и временна организация на движението на МПС при сложни метеорологични условия по републиканските пътища на територията на Област Плевен през зимния сезон 2018 г. - 2019 г.

Областният управител изрази увереност, че до средата на ноември всички пропуски ще бъдат наваксани и населените места в област Плевен ще посрещнат подготвени предизвикателствата на зимните условия.