Трафикът на хора в Плевен и региона – с цел сексуална или трудова експлоатация

Със заповед на директора на ОДМВР - Плевен е сформирана работна група

За противодействие един от основните рискове за средата за сигурност през 2018 година, свързан с трафика на хора с цел трудова и сексуална експлоатация, със заповед на директора на ОДМВР Плевен е сформирана работна група за провеждане на целенасочени издирвателни мероприятия.

Началник на група в сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР - Плевен разясни, че оперативната обстановка в област Плевен се характеризира с така нареченото "профилиране на престъпленията", свързани с трафика на хора. В различните региона на областта трафикът на хора е изразен в почти целия спектър на деянието - с цел развратни действия и проституция, с цел трудова експлоатация, просия, търговия с новородени, както и джебчийство в страната и в почти всички европейски държави.

В област Плевен има изразени форми на профилиране на престъплението – в град Плевен и региона – трафик с цел сексуална или трудова експлоатация, в Долни Дъбник и региона – трафик с цел просия, сексуална експлоатация и джебчийство, в Кнежа и региона – трафик с цел просия, трудова експлоатация, Червен бряг и региона – джебчийство, Левски и региона – джебчийство, Долна Митрополия и региона - трафик с цел сексуална експлоатация и джебчийство.

От средата на 2016 година до момента са образувани 14 досъдебни производства, от които са разкрити 8 престъпления, останали за работа са 5 престъпления, а едно е прекратено. Съпоставимо с останалите области в страната област Плевен се нарежда на второ място по брой регистрирани престъпления, както и на второ място по брой разкрити.