Румен Петков подари ценен портрет на Никола Ракитин на плевенско читалище, носещо името на поета

Румен Петков подари на читалището и разделители за книги, изработени по идея на АБВ младежи

Портрет на поета Никола Ракитин, изработен от художничката Дора Бонева, подари председателят на АБВ Румен Петков на читалището, носещо неговото име в Плевен. На срещата присъстваха проф. Иван Маразов, издателят Иван Гранитски, проф. Стоян Райчевски, доц. Георги Кючуков, областният председател на АБВ и общински съветник Цветан Антов, съобщават от пресцентъра на апртията.

“За нас е много важно да уважим Деня на будителите, защото това е един от най-светлите празници на българската идентичност. Ние като политическа партия имаме традиции – за нас е много важно да бъде съхранено българското културно наследство”, подчерта Петков. Те бяха посрещнати от председателя Чавдар Луканов, работещи в читалище „Ракитин” и други читалища в града. Заедно с портрета на читалището бяха подарени и книги на български класици от издателство „Захарий Стоянов”. „За пореден път с лични усилия благодарение на Румен Петков книги от български автори постъпват във фонда на читалищна библиотека. Сред тях са книги на проф. Райчевски и проф. Маразов”, поясни Гранитски. Той разказа и предисторията за идването на портрета в Плевен. ”Дора Бонева е един от майсторите на съвременния портрет, има цяла серия с портрети на български писатели. При една среща на Петков и Дора Бонева преди месец се роди тази великолепна идея да получите този ценен портрет на Николай Ракитин. Няма по-подходящо място от това читалище”, заяви той.

В тон с предстоящия празник на будителите Иван Гранитски сподели идеята, заедно с професорите да направят предложение до БАН Никола Ракитин да бъде включен в учебните програми на по-горните класове.

Румен Петков подари на читалището и разделители за книги, изработени по идея на АБВ младежи. На част от тях младите хора са формулирали проблемите на българското общество и са дали вариант как да бъдат разрешени. Един от разделителите съдържа имената на български будители, с буквите от чиито имена е образувана българската азбука. Разделители Петков подари и на Регионална библиотека „Христо Смирненски”.