Третокласници влязоха в ролята на общински съветници на Плевен (Снимки)

Инициативата се случи в навечерието на един от най-хубавите празници - 1 ноември, Ден на народните будители

35 ученици от третите класове на ОУ „Васил Левски“ в Плевен влязоха в ролята на общински съветници и проведоха импровизирано заседание на местния парламент. Инициативата се случи в навечерието на един от най-хубавите празници - 1 ноември, Ден на народните будители!

Заседанието се проведе под ръководството на председателя на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, с участието и на най-младия общински съветник от състава на ОбС - Плевен Йордан Грижов.

Третокласниците, водени от директора на училището Таня Тонева и своите преподаватели, имаха възможност да заседават в зала „Гена Димитрова“, където всеки месец се провеждат заседанията и на общинските съветници. Спазено бе изискването и за дневен ред на сесията - той бе в една единствена точка. Малките „съветници“ трябваше да вземат решение дали ученическата ваканция да бъде по-голяма?!  След дебат, по време на който се чуха различни позиции и мнения, бе решено - ваканцията да бъде съкратена. Решението бе прието след истинско гласуване, отчетено от системата за гласуване, с 14 гласа „за“, 17 „против“ предложението и 4 „въздържал се“. Мотивът - кратката ваканция ще даде възможност за повече забавни часове с приятели в училище и възможност за нови знания в учебните часове.

По време на импровизираното заседание с децата председателят на Общинския съвет Мартин Митев разказа по-подборно и за работата на местния парламент, как решенията се приемат след обсъждане и как се прилагат след това. Децата научиха също, че и съветниците работят по правилник, който трябва да се спазва, подчертана бе и голямата отговорност, която носи всеки един съветник при взимането на решенията.

"Един общински съветник трябва истински да обича града си. Само такива хора има право да бъдат в тази зала като съветници и да взимат решения за своя град. Затова едно от важните условия, за да седнете един ден и вие на тези банки като истински общински съветници на Плевен, е силно да обичате града ни и да искате да направите всичко за него, за да бъде той по-красив и по-приятен за живеене. Не трябва да се страхувате да имате и мнение по въпросите“, обърна се към децата Мартин Митев. Той посочи също, че важно условие за избора са знанията, затова не бива да се пренебрегва подготовката в училище. „На база на натрупаните знания вие ще имате възможност да взимате адекватни и правилни решения. Да, игрите са игри, трябва да има време и за тях, но не пренебрегвайте уроците“, каза още председателят на местния парламент.

На въпроси на третокласниците отговори и най-младият общински съветник на Плевен Йордан Грижов. Той обясни на децата разликата между органите на управление на местно и държавно ниво, отговори и на питания на децата за детските площадки. 

Импровизираното заседание с третокласниците завърши с пожелания към децата да са здрави, да не спират да радват с успехите си своите родители и учители, и да не се страхуват да следват мечите си.