Областният управител Мирослав Петров инициира работна среща за язовир "Tотлебенов вал"

Ще бъдат изпратени сигнални писма до Съвета на директорите на Напоителни системи

Сигнални писма до Съвета на директорите на Напоителни системи ще напишат Областна администрация – Плевен и отделно прокурор Йорданка Антонова от Окръжна прокуратура – Плевен с настояване за разглеждане по спешност на предстоящото заседание на управителния орган на търговското дружество през ноември на проекта за ремонтни дейности на яз. „Тотлебенов вал“. С това се цели ускоряване на процеса, съгласно законовите възможности, за вземане на решение за обявяване на процедура по обществена поръчка за избор на изпълнител на ремонтните дейности.

Решението бе взето днес на работна среща, инициирана от областния управител Мирослав Петров. На нея присъстваха арх. Трифон Иванов – Директор дирекция АКРРДС, Валя Тарова – Главен експерт в дирекция АКРРДС на областна администрация – Плевен, Йорданка Антонова – Прокурор в Окръжна прокуратура – Плевен, Николай Петров – представител на ДАНС, инж. Ваня Дочева – Главен инженер на „Напоителни системи“ ЕАД – клон „ Среден Дунав“. Прокурор Антонова в резюме представи хода на преписката, стартирала през 2014 година, във връзка с извършваната от Окръжна прокуратура проверка за състоянието на язовир „Тотлебенов вал“, както и водената кореспонденция между Окръжна прокуратура – Плевен и „Напоителни системи“ ЕАД за предприетите действия от страна на търговското дружество във връзка с ремонтни дейности на преливника.

Инж. Ваня Дочева - главен инженер на „Напоителни системи“ ЕАД – клон „ Среден Дунав“ запозна присъстващите на срещата взетите до този момент мерки. По думите ѝ през 2014 г. е сменен крана на основния изпускател, през 2015г. е извършено почистване на стената и частични ремонтни дейности по преливника от водната страна. Дочева поясни, че филтрациите са по дъното на отводящия канал на преливника и са в резултат на поддържаното високо ниво на язовира с цел завиряване на яз. „ Мъртвата долина-1“ за захранване на ТЕЦ „Плевен“ в случай на аварии по водопровода от яз.“ Горни Дъбник“. Тя информира още, че яз. „Кайлъка“ се поддържа на 63% от полезния обем, за да се осигури резервен обем за при предстоящи валежи. Участниците в работната среща изразиха загриженост за състоянието на язовира и нуждата от предприемането на ефективни мерки за отстраняването на причините за филтрациите при преливника на яз. „Тотлебенов вал”.

Областният управител Мирослав Петров поиска информация от представителя на Напоителни системи – инж. Ваня Дочева – за осигурено финансиране на необходимите ремонти дейности, за да се довърши процедурата по възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител в определените срокове. Дискутирана бе и възможността за потенциална опасност от бедствено положение при обилни валежи.

Инж. Дочева увери присъстващите, че финансиране на ремонтните дейности ще има, като проектът, представен пред управителния орган на търговското дружество е за близо 157 000 лева.

До 10 дни ще приключи завиряването на яз. "Мъртвата долина - 1“ и нивото на язовир “Тотлебенов вал“ ще бъде понижено до 1.70 под кота преливен ръб. Тя подчерта, че при направеното техническо обследване показва не са установени нарушения на носещата способност на преливника. Разговорите засегнаха и темата за състоянието и на яз. Николаево 5. В тази връзка областният управител Мирослав Петров подчерта, че веднага след като бе обявено частично бедствено положение през юли 2017 година, той е потърсил механизми за финансиране на ремонтни дейности по язовира с помощта на ресорното министерство – МОСВ.