На Архангелова задушница Плевен отдаде почит на загиналите воини (Снимки)

По традиция присъстващите се преклониха пред паметта им с падане на колене

С ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Четвърти плевенски пехотен полк в Градската градина, днес Плевен почете паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време. По традиция присъстващите се преклониха пред паметта им с падане на колене, съобщават от пресцентъра на ОбС-Плевен.

На панихидата за Архангелова задушница, отслужена от плевенски свещеници, присъстваха зам.-председателят на Общинския съвет Петя Василева, зам.-кметът на Плевен Милен Яков, бригаден генерал Валентин Буров, подполк. Ивайло Пешаков - началник щаб на ВВУБ “Г. Бенковски“ - Долна Митрополия, почетен взвод от Плевенския гарнизон, представители на патриотични организации, ветерани, признателни граждани. „На този ден ние няма да броим спечелените битки, няма да броим и загиналите за свободата на България. На този ден е редно да погледнем от човешката страна, да сведем глави и да почетем саможертвата на предшествениците ни, дали живота си за свободата на Отечеството ни“, каза в словото си полк. Николай Бешев - началник на гарнизон Плевен.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 година. Традицията е прекъсната през 1946  година и възстановена през 1992 година от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.