ЕК готви по-строг контрол върху боитe за татуировки

Причината е нов доклад, откриващ над 8000 вредни химикала в мастилата, използвани от татуистите

По-строг контрол върху татуировките. Еврокомисията готви регулации срещу опасните оцветители в боите. Причината е нов доклад, откриващ над 8000 вредни химикала в мастилата, използвани от татуистите, съобщава novanews.bg.

Данните са на Европейската агенция по химикалите. От там алармират, че освен канцерогенни, някои от мастилата могат да доведат до репродуктивни проблеми или дори до промяна на човешката ДНК. Сега изискванията на здравните власти в повечето европейски страни са единствено използваните бои да са стерилни и да не реагират с тялото.

Веселин е татуист от над 10 години. Подкрепя нуждата от регулации в бранша, защото според него сега липсват ясни стандарти какво може да се инжектира в кожата.

„Винаги има начинаещи, които татуират без нужните знания и използват буквално бои, купени от Ebay, които са със съмнително качество”, обясни татуистът.

Съветът към клиента е винаги да пита дали материалите имат гаранция и сертификат от производителя.

Проучването показва, че в някои от пигментите може да има микроорганизми и тежки метали. Зелените бои съдържат хром, сините - алуминий, черните - петролни деривати, а червените - живак. Според медиците усложненията могат да дойдат след месеци или дори години. Има и случаи на инфекциозни заболявания след татуировка.

От Еврокомисията ще излязат с ясен регламент до края на годината. Обмислят и забраната татуировките да се премахват от друг, освен от дерматолог.