НЗОК: Личните лекари не се глобяват, ако здравноосигурен не отиде на профилактичен преглед

Едва 38% от хората на възраст над 18 години у нас си правят профилактични прегледи при личния лекар

Личните лекари не се глобяват, ако пациентите им пропуснат профилактичните прегледи. Това посочват от НЗОК по повод информация в медиите, че джипитата биват санкционирани. Здравната каса уточнява и че подобни глоби не се предвиждат и в бъдеще.

"В лицето на общопрактикуващите лекари НЗОК има отговорен и коректен партньор в опазване здравето на гражданите и никога, по никакъв повод не е стоял въпросът за санкции, глоби и т.н.“, се посочва в позицията на Касата.

Уточнява се, че в момента закона предвижда глоба за пациентите, които не се явяват на задължителния профилактичен преглед. Тя е от 50 до 100 лв., а при повторно неявяване става двойна – от 100 до 200 лв.

От НЗОК обясняват още, че в закона съществува и норма, според която пациентът губи за един месец осигурителните си права при неявяване на профилактичен преглед. Нормата обаче никога не е била прилагана. 

Едва 38% от хората на възраст над 18 години у нас си правят профилактични прегледи при личния лекар. Затова се обмисля и вариант как да бъдат стимулирани хората да се възползват от това свое право.

Ще стартира информационна кампания за профилактичните прегледи. Целта е да се подобри превенцията при заболяванията.