Застрахователи предупреждават: "Гражданска отговорност" може да достигне до 1000 лв

Това означава, че пенсионер, който има автомобил ще трябва да заделя почти 3 от пенсиите си, за да продължи да го кара

Застрахователи са обявиха в подкрепа на въвеждането на лимит върху обезщетенията за неимуществени щети, позволяващи на близки и роднини да искат компенсации след смърт на пътя, предаде БНТ. Те предупредиха, че в противен случай ще се наложи трикратно повишение на гражданската отговорност, тъй като не разполагат с нужните над 1 млрд. лв. резерви, за да покрият исковете.

Заради решението на Върховния касационен съд от юли, с което се разширява кръгът на хората, които имат това право да търсят компенсации, в Кодекса на застраховането бяха предложени промени. Според тях съпруг или партньор на загинало лице може да получи до 20 000 лева, а брат или сестра - до 15 000 лева.

Въвеждането на таван предизвика остра реакция, а вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на депутатите си да не гласуват промените, докато не бъдат подложени на широк публичен дебат. Общественото обсъждане предстои в четвъртък.

Ако предложението за лимити бъде отхвърлено, "Гражданската отговорност" може да достигне 1000 лева на година, предупредиха застрахователи.

"Най-малкото последствие от това е предстоящо драстично увеличение на цената на гражданската отговорност на автомобилистите до нива, които българските семейства, работещи и пенсионери, за съжаление не могат да приемат. Разчетената нова цена на застраховката "Гражданска отговорност" заплашва да достигне 1000 лв., т.е. да нахвърли трикратно увеличение на застраховката такава, каквато я знаем в момента. Това означава, че пенсионер, който има автомобил ще трябва да заделя почти 3 от пенсиите си, за да продължи да го кара, а семействата да заделят по 2 заплати годишно", заяви Светла Несторова - председател на Асоциацията на застрахователите в България.