Министър Теменужка Петкова ще запознае НС с процедурата за инвеститор за АЕЦ "Белене

Ако процедурата премине гладко, до година ще има структурирана акционерна компания, която да намери финансиране за централата

Правителството възложи на енергийния министър Теменужка Петкова да представи на Народното събрание разработената Процедура за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене". Ако процедурата премине гладко, до една година ще има структурирана акционерна компания, която да намери финансиране за централата, предаде БНТ.

В момента, в който бъде поканена, Теменужка Петкова заяви, че ще отиде и ще разясни на депутатите процедурата за избор на стратегически инвеститор. Тази процедура, ако бъде гласувана от депутатите, би трябвало да стартира в края на тази или в началото на следващата година и ако всичко протече гладко, да приключи за 12 месеца, когато трябва да бъде избран стратегическият инвеститор.

Енергийният министър обясни още, че държавата цели да реализира проекта АЕЦ "Белене" на пазарен принцип, без осигуряване на държавни гаранции или сключване на договори за дългосрочно изкупуване на електроенергия.

Посочи още, че първата стъпка от тази процедура е да бъдат поканени участници, които вече са изразили такъв интерес. Ще бъдат изпратени покани и до потенциални инвеститори и големи енергийни консуматори на Балканите - Румъния, Сърбия и Черна гора.

"Определени са теми и критерии, по които ще се водят разговорите и съответно по които ще се дава оценка на база на тези предложения, които ще бъдат направени в офертите на стратегическите инвеститори: ако процедурата приключи успешно, то тогава финалният 9-ият етап е свързан с подписване на акционерно споразумение между съответните стратегически инвеститори и миноритарни участници в тази проектна компания. Най-удачният вариант за структура на проекта е участие в отделна проектна компания, участие с активите и съответно тези активи да бъдат оценени. Оценката в момента се извършва", каза Петкова.