Окончателно: По-висок данък за старите коли

Депутатите приеха екологично двукомпонентно облагане на автомобилите

Окончателно – Народното събрание прие промените в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), който касае начина на облагане на моторните превозни средства в страната. Освен като имущество, те вече ще бъдат таксувани и по еко критерии, съобщава tribune.bg.

Средно с 30 на сто ще се повиши данъкът на колите със сертификат ЕВРО 1, 2 и 3. За по-мощните автомобили налогът остава по-висок, но в сравнение с досегашния ще има намаление от 10-20 % на най-екологичните автомобили от категория ЕВРО 6.

Ивелина Василева, депутат и бивш министър на околната среда от ГЕРБ, разясни в пленарна зала, че по данни на Световната здравна организация 7 млн. души умират всяка година от замърсен въздух.

„Една четвърт от смъртните случаи при възрастните жители на планетата и 25 на сто от случаите на рак на белите дробове се дължат на мръсния въздух“, изтъкна Василева. Тя посочи и двата основни фактора за замърсяването на въздуха - битовото отопление и транспорта.

Гласуваната промяна засяга 2.4 млн. автомобили в страната, протестира опозицията в зала. Против промените на данъка на МПС се изказаха представители от „Атака“, като депутатът Павел Шопов заяви от трибуната, че ГЕРБ трябва да обсъдят темата с премиера.

„Този бюджет е делва с мед, а вие сипвате и две лъжички катран. Не знам дали Борисов ви е проследил, но щеше да ви спре от това безумие, което вършите. Милиарди повече в бюджета от добре развиваща се икономика, а създавате впечатление, че вдигате данъците и БСП спекулира“, обяви Шопов.

С 83 гласа „за“, 78 „против“ и 23 „въздържал се“ от 184 гласували в зала, НС прие на второ четене промените.