Парламентът прие на първо четене Бюджет 2019

Основните му параметри бяха представени в зала от финансовия министър Владислав Горанов

Със 115 гласа „за“ и 85 „против“ народните представители приеха на първо четене бюджета на страната за 2019 г. Повече от два часа депутатите посветиха на обсъждането на бюджетната рамка за следващата година. Основните ѝ параметри бяха представени в зала от финансовия министър Владислав Горанов, съобщава tribune.bg.

„Доходи, образование и отбрана са приоритети за 2019 г.“, изтъкна първият финансист на страната.

„Бюджетът за 2019 година не е предизборен. Работим върху предизборния си бюджет, но ще го разглеждаме в края на 2020 година. Изборите, поне така както виждаме държавното управление, ще бъдат през 2021 година“, заяви в началото на дебата министърът.

За 2019 г. правителството залага растеж на икономиката от 3.7%. С увеличение на доходите ще бъде стимулирано вътрешното потребление, а Брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще нарасне до 116 млрд. лв. Хазната ще събере през 2019 г. 43.9 млрд. лв., а ще похарчи 0.5 на сто повече.

„Фискалната политика на страната е разумна и това е добра основа за приобщаването ни към вътрешния кръг на Еврозоната“, похвали се финансовият министър.

Минималната работна заплата у нас се увеличи през следващата година на 560 лв., защото „ниски нива на заплащане вече не са достатъчно условие за инвестиции“.

„Вдигането на заплатите е неизбежно и пазарът го изисква“, заяви още Горанов пред депутатите.

Министърът обясни, че заложената инфлация от 3 на сто е заради ръста на енергоносителите. За балансиране на инфлационния натиск от горивата, с 50% се увеличават помощите за отопление.

Министерски съвет вече е отделил 21 млн. лв. за тази цел. Горанов напомни, че пенсиите ще растат с 5.7% през следващата година, а 150 млн. лв. са заделени, за да се гарантира новата финансова рамка на политиката към хората с увреждания.

Близо половин млрд. лв. са предвидени и за общините в бюджета на страната.

„Въвежда се по-справедлив модел за разпределение. Малките общини ще получат повече по изравнителна субсидия“, обеща финансист номер едно.

България изпълнява и ангажимента си към НАТО, като разходите за отбрана за 2019 г. ще са 1.58% от БВП, а условието пред нас е постепенно достигане на 2% от БВП.

„Стараем се да запазим финансовата стабилност и предвидимост. Готови сме да обсъдим всяка реформа, която не е самоцел“, заяви Владислав Горанов пред народните представители.

Въпреки желанието за диалог, заявено от парламентарната трибуна, от ДПС и БСП побързаха да обявят, че няма да подкрепят бюджета на страната за следващата година, разбира се с различни аргументи.

Йордан Цонев от ДПС коментира, че въпреки рекламата за „най-голям и най-щедър бюджет“, той не подкрепял растежа на икономиката. За Цонев заложеният растеж в икономиката ще се реализира с увеличено потребление, което помпа инфлацията и не стимулира българската икономика.

Румен Гечев от БСП пък се фокусира на чуждите инвестиции, които по думите му драматично намалявали. Бившият министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов разкритикува държавата, че не планирала инвестиционни разходи за нови индустриални зони, които да привличат нови инвестиции, тъй като „маймуни с трици не се ловят, трябва да ги привлечем с държавни инвестиции с политика за изравняване на регионите“.

Председателката на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова заяви от трибуната, че повечето критики са неоснователни.

„Бюджет на стабилния икономически растеж, най-добър за последните 10 години“, посочи Стоянова. Тя изтъкна и рекордния ръст на приходите от 5.6 млрд. лв.

„Защо не говорите за политиката по доходите, а постоянно ни критикуват за това от ляво“, попита риторично Стоянова.

Като „крачка в правилната посока“ определиха бюджета и от „Обединени патриоти“. Искрен Веселинов подчерта, че те ще подкрепят бюджета заради ръста на доходите през 2019 г.

Финансовият министър обеща в заключение, че ще прецени всички аспекти от изказванията на опозицията. Той „с удоволствие“ ще коментира при второ четене на бюджета политиките за растеж на икономиката с Йордан Цонев, а на червения депутат Румен Гечев финансовият министър обеща да извади стенограма от политическото му изказване, защото много по-свободно може да се борави с цифри от трибуната.