Министър Петкова обсъди проекта АЕЦ "Белене" с посланика на Черна гора - pleven.utre.bg

Министър Петкова обсъди проекта АЕЦ "Белене" с посланика на Черна гора

08 ноември 2018, 18:55 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    МЕ

Радович заяви, че Черна гора проявява интерес към участие в проекта с миноритарен дял

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обсъди енергийното сътрудничество между България и Черна гора с посланик Снежана Радович. Разговорът е в продължение на проведените през месец септември разговори между министър-председателя на Република България Бойко Борисов и колегата му Душко Маркович.

Енергийният министър информира посланик Радович за приетия на вчерашното заседание на Министерския съвет доклад, свързан с процедурата за избор на инвеститор за реализацията на проекта АЕЦ "Белене". По думите на Петкова изготвеният документ за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене" съдържа и възможност за включването с миноритарно участие на големи индустриални и други консуматори на електрическа енергия от България и съседни страни. Това би могло да се реализира чрез тяхно включване в капитала на проектната компания или чрез договори за изкупуване на електрическа енергия. Посланик Радович заяви, че Черна гора проявява интерес към участие в проекта с миноритарен дял.

Петкова и Радович се обединиха около създаването на съвместна работна група, която да разгледа възможността за износ на електроенергия.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета