Окръжна прокуратура – Плевен предаде на съд извършител на убийство

Тежкото престъпление е извършено заради ревност

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу извършител на убийство в Червен бряг.

Обвинението срещу В. И. е за това, че на  22.01.2018г. в гр.Червен бряг, обл. Плевен, умишлено умъртвил Ю. С., като деянието е извършено предумишлено и по особено мъчителен за убития начин –  престъпление по чл.116, вр. чл.115  от НК.

 В края на 2017 г. отношенията между обвиняемият и жената с която живели на съпружески начала се влошили и двамата се разделили, тъй като В.И. редовно злоупотребявал с алкохол, проявявал ревност и агресия към жената, което налагало тя да търси съдействие от полицията и по реда на Закона за защита от домашно насилие.

В края на 2017 г. обвиняемият работел в Чехия и разбрал, че жената заживяла с друг мъж – пострадалия Ю. С. На 28.12.2017 г. обвиняемият си дошъл за кратко в България. По време на престоя му многократно търсил жената по телефона, следял я, пишел й по "Месинджър", обвинявал я в изневяра, обиждал я, твърдял, че я обича, многократно заявявал, че ще убие и нея, и мъжа, с който живее. За периода има регистрирани 3 преписки по оплаквания и сигнали в РУМВР-Червен бряг за противоправни действия на обвиняемия спрямо жената.

На 20.01.2018 г. обвиняемият отново се върнал в България. През нощта на 21 срещу 22.01.2018 г. употребил значително количество алкохол. На 22.01.2018 г. сутринта обвиняемият минал покрай автобусна спирка, на която пострадалия Ю.С. бил с детето на жената и чакали училищния автобус. Обвиняемият забелязал Ю. С., напсувал го, затичал към него и го нападнал, като го пробол няколко тъпи с нож. Опитвайки се да се спаси, пострадалият успял да се изправи и побягнал, като успял да влезе в аптека и да помоли да извикат полицията. Свлякъл се на пода и малко по-късно починал.

Междувременно обвиняемият се опитал да се укрие, като веднага след случая отпътувал за гр.София, но по пътя бил задържан. По искане на прокуратурата, В. И. е с взета мярка за неотклонение "задържане под стража".

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.