Изправят пред Темида двама за държане на цигари без бандерол и за подкуп на полицай

2000 лева подкуп предложил на плевенски полицай контрабандист

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу двама за държане на цигари без бандерол и за подкуп на полицай.

Обвинението срещу И. И. е за това, че на 20.06.2018 г. в гр. Плевен предложил дар – парична сума в размер на 2000 лв на длъжностно лице – полицейски орган – младши инспектор в група „Охрана на обществения ред“ към сектор „Охранителна полиция“ при Второ РУ-Плевен, за да не извърши действие по служба – да не предприеме действия по задържането му и разкриване на престъпление по чл.234, ал.1 от НК – престъпление по чл.304  от НК;

Срещу И. И. е повдигнато обвинение и за това, че на същата дата и място, в лек автомобил „Ауди А8“ държал акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по Закона за акцизите и данъчните складове и Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия – 1000 броя кутии с цигари без бандерол с надпис „MARK 1“, с пазарна стойност 7500 лева, като общата стойност на невнесения акциз за тези тютюневи изделия, дължим в полза на Републиканския бюджет, е в размер на 4055 лева, като случаят не е маловажен и деянието е извършено повторно – престъпление по чл.234, вр. чл.28 от НК.

Прокуратурата е повдигнала обвинение и на Б. С. за това, че на 20.06.2018 г. в гр.Плевен, в лек автомобил „Фолксваген Венто“, държал акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по закон – 1500 броя кутии с цигари без бандерол с надпис „MARK 1“,  с пазарна стойност 11 250 лева, като стойноста на невнесения акциз, дължим в полза на Републиканския бюджет, е в размер на 6082,50 лева, като случая не е маловажен – престъпление по чл.234 от НК.    

Двамата подсъдими  се познавали. На 20.06.2018 г. се срещнали на паркинг, като целта на срещата била Б. С. да вземе от И. И. цигари без бандерол. И. И. имал в колата си  5  броя кашона с по 50 стека с цигари без бандерол и прехвърлил три от тях в колата на  Б.С. Действията на двамата били забелязани от полицийски служители. При проверката И. И. се опитал да избяга, но бил настигнат от единия полицай и зъдържан. Тогава И. И. предложил на полицейския служител да му даде 2000 лв, за да го пусне.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.