Полезни препоръки и съвети за предпазване от неприятните вируси в сезона на грипа и настинките - pleven.utre.bg

Полезни препоръки и съвети за предпазване от неприятните вируси в сезона на грипа и настинките

10 ноември 2018, 13:40 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    pixabay

Проф. Тодор Кантарджиев категорично отрече схващането, че когато има топли дни през зимата, плъзват грипове и настинки

В сезона на гриповете и настинките директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев гостува в "Денят започва" по БНТ с Георги Любенов с полезни препоръки и съвети за предпазване от неприятните вируси.

От догодина държавата отпуска 1.5 млн. лв за ваксини за възрастни хора. В момента хората търсят ваксини, а няма, затова най-доброто средство е да вземат хигиенни мерки и такива за укрепване на организма, обясни специалистът.

Той категорично отрече схващането, че когато има топли дни през зимата, плъзват грипове и настинки.

"Не е вярно, че грипът атакува в топло време през зимата. Грипът идва по две причини - че студът събира много хора в отоплени помещения и така се разменят микроби, и второ - студът свива кръвоносните съдове на носа и белите кръвни телца са по-малко, така защитата се понижава и се разболяваме", каза той.

Експертът подчерта, че най-добрите имуностимулатори са зрялото саламурено сирене, киселото мляко, естествено ферментиралите туршии с дрожди и лактобацили, както и уникалните български колбаси като суджуците и луканките, които също съдържат естествени микроорганизми.

Проф. Кантарджиев обясни още, че от днес започва световната седмица на антибиотиците и тяхната правилна употреба.

"Слава Богу, все по-малко хора се самолекуват с антибиотици, защото преди 20-30 години това беше масова практика, всеки отиваше и си вземаше антибиотик от аптеката, резистентността беше изключително висока. Сега вече има по-строг контрол и това се прави все по-рядко.", посочи професорът.


Етикети
грипЗимата


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета