Ученичка от Плевен с отличен резултат от Националната университетска олимпиада по финанси

В олимпиадата участваха ученици от 11 и 12 клас от средните училища в страната

Икономически университет – Варна  организира Националната университетска олимпиада, която се проведе на 10 ноември 2018 г. В олимпиадата участваха ученици от 11 и 12 клас от средните училища в страната.
Тази година университетът предложи разнообразие от тематични области, в които учениците да се изявят. Участието в олимпиадата предлага включване в ранен прием и избор на специалност. Това е прекрасен начин бъдещите кандидат-студенти да достигнат по-бързо до желаното от тях икономическо образование в Икономически университет – Варна.

Ирен Петрова, ученичка от 12 клас на ПГРТО –  Плевен, специалност „Икономика и мениджмънт“,  се включи в състезанието на катедра Финанси. Тя сподели, че олимпиадата е преминала през два етапа:

I кръг (дистанционен) – До 31 октомври 2018 г. (включително) желаещите да участват попълват онлайн тест по финансови въпроси от обща теория. На базата на резултатите от теста част от участниците се допускат до II кръг.

II кръг (присъствен) – Решаване на финансови казуси и презентация пред жури – в деня на състезанието (10 ноември 2018 г.). Участниците са разполагали с  1 час и 30 мин, за да създадат идейни предложения, които да представят пред журито.

Всички, получили поне 50 точки на олимпиадата, се награждават с признаване на резултатите от състезанието за оценка от кандидатстудентски изпит при прием в редовна форма на обучение в образователно-квалификационна степен „бакалавър“ на ИУ-Варна. Ирен Петрова  е постигнала резултат 77%, което се равнява на Отличен (5,50). Тя е много доволна от участието си и от това, че може да кандидатства още с ранния прием в университета.

От ПГРТО - Плевен пожелават на своята дванадесетокласничка също толкова успешно представяне и на държавните зрелостни изпити през май 2019 г.