Ивет Горанова: Не мислих за медали - излизах, забавлявах се и се борих до края

Националната федерация по карате излезе с пресконференция за историческия успех на плевенчанката

В пресклуб "България" се проведе пресконференция на БНФК по повод историческия успех в олимпийското карате, който постигна Ивет Горанова. Успех, който я доближи и до спечелването на квота за Олимпийските игри в Токио през 2020.

През изминалия уикенд плевенчанката спечели първи медал за страната ни от Световно първенство за мъже и жени. Надпреварата се проведе в Мадрид, където Ивет за пореден път показа отличната си подготовка. В спора за бронза тя победи Сара Ямада от Япония. В категорията, в която Горанова взе участие имаше общо 75 състезателки, но тя доказа, че е сред най-добрите.

"Световното първенство беше трудно и интересно състезание. Изтеглих труден жребий и в първия кръг играх срещу водачката в световната ранглиста и европейска шампионка Анжелика Терлюга от Украйна. Знаех, че дори и да загубя, ще загубя от най-добрата. Не съм мислила за медали през цялото състезание - излизах, играех среща за среща, бях спокойна. Не съм се натоварвала с мисли, че сега задължително трябва да взема медал. Излизах, забавлявах се и се борих до края. Зная, че третото място е голям успех, но можех съвсем спокойно да играя и финал. Може би ми трябваше още малко увереност. Трябва още малко да си повярвам, че мога. На 18 години съм само, трябва ми още опит при жените", сподели Ивет Горанова. 

"Каратето помага не само за училището, то помага и за живота. Учи на много неща - на дисциплина. Каратето ме изгради като личност и мисля, че до края на живота си ще се занимавам с това нещо", каза още Ивет.

Освен носителката на историческото отличие, участие в пресконференцията взеха президентът на федерацията Алексей Петров, вицепрезидентът и председател на КБИ "Петромакс" Русалин Русалинов, личният треньор на Ивет Горанова - Ангел Ленков, който е и помощник-треньор на националния отбор, както и останалите национални състезатели.