УМБАЛ - Плевен с безплатни прегледи на кръвна захар за 14 ноември

До обяд днес пред болницата мобилни екипи ще мерят кръвна захар на всеки желаещ, като измерването и консумативите са безплатни

УМБАЛ „Д-р Георги Странски” организира  безплатни прегледи на кръвна захар за 14 ноември - Световният ден за борба с диабета. До обяд днес пред болницата мобилни екипи ще мерят кръвна захар на всеки желаещ, като измерването и консумативите са безплатни. Ценен помощник при тези кампании и фирма „Викинг и Браун”. Освен това в зала 6 на УМБАЛ ще се проведе обучителна лекция на тема „Контрол и самоконтрол на кръвната захар” за медицински специалисти, водена от старша сестра Хинкова, медицински специалист от Клиника по ендокринология към УМБАЛ.

Захарният диабет представлява нарушение на обмяната на веществата в човешкия организъм. Основна проява на това нарушение е повишената кръвна захар поради липса или недостатъчно производство на инсулин от панкреаса.

Откриването на захарния диабет в предклиничната му фаза има съществено значение за ранното започване на лечение и профилактика на късните усложнения.

14 ноември е обявен за Световен ден на диабета и се чества всяка година от 1991 г. насам под егидата на Световната здравна Организация. Датата е избрана умишлено, тъй като на този ден е роден Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлс Бест, прави епохалното откритие за ролята на инсулина при лечението на захарния диабет.

Диабетът е едно от най-често срещаните социално значими заболявания, у нас над 577 000 души живеят с тази диагноза, децата са над 2000, а най-новият плашещ факт в статистиката е появата на бебета до една година, които вече са болни. В България 220 000 души са в преддиабетно състояние.

Диабетиците живеят от 5 до 15 години по-кратък живот. 18 души всеки ден умират от усложнения като най-честите са сърдечно-съдови или бъбречни. Усложнения на болестта се наблюдават у 3/4 от диабетиците.