При голям интерес премина информационната среща в подкрепа на донорството в МУ-Плевен

Лекарите и бъдещите медици говориха за необратимото състояние на мозъчна смърт

При голям интерес премина срещата на координаторите по донорство за област Велико Търново - д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, със студентите от Плевенския медицински университет. На нея присъства и координатора за Плевен, д-р Георги Димитров. Лекарите и бъдещите медици говориха за необратимото състояние на мозъчна смърт.

Бяха прожектирани и клипове, на които нагледно бяха показани задължителните прегледи, които комисията от трима лекари трябва да извърши, преди окончателно да постави диагнозата мозъчна смърт.

В Плевен лекарите и медиците обсъдиха и необходимите законодателни промени, които трябва да бъдат направени, за да може всеки от нас приживе да заявява и желанието си да бъде донор, след смъртта си, а не само отказа, както е в момента. Срещата се превърна в своеобразна дискусия, по време, на която лекарите и студентите говориха за видовете донорство- живо, трупно, кръстосано, алтрумистично и Not heart beating donor. Д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова разказаха и за някои от най-разтърсващите примери от практиката си като координатори, за силата на духа и благородството проявени от близки на пациенти в мозъчна смърт, които в този труден момент са взели решение да дарят.

Срещата на координаторите и студентите беше част от информационната кампания на д-р Маринова и д-р Лъчезарова за ползите от донорството.