Горивата може да поевтинеят с повече от 5 ст. на литър

Пет различни предложения за намаляване на цените са били обсъдени на срещата между вицепремиера Дончев и петролната асоциация

Пет различни предложения за намаляване на цените на горивата са били обсъдени на срещата между вицепремиера Томислав Дончев и петролната асоциация. В студиото на "Здравей, България" по Нова тв той коментира, че ако се вземат достатъчно мерки, понижаването на цените на бензина  и дизела може да е с повече от 5 стотинки на литър. Част от идеите, обаче, предполагали законодателни промени и тепърва ще се анализират.

"Обяснения има всякакви. Но при тази ситуация, при която исканията, питанията и недоволството са насочени срещу цените на бензина, аз поканих Петролната и газовата асоциация, която обединява вносители, производители и търговци на горива да проведем разговор. Ако има истинска конкуренция, това означава, че цените са реални”, обясни Дончев.

"Факт е, че в България поддържаме минимален акциз на горивата, ставката на ДДС не е от високите в Европа, факт е, че цената на горивата не зависи от благосъстоянието на държавите, това са борсови стоки.  Факт е, че на бензиностанциите цената е по-ниска, отколкото в редица други държави членки на ЕС. Наред с това е факт, че очакванията на българите са при ниски ставки на акциза и на ДДС цените да са още по-ниски”, коментира още вицепремиерът.