Ден в памет на хората от Гулянци, загинали във войните

Домакин на събитието беше ПК „Възраждане” гр. Гулянци

Инициативен комитет на хората от третата възраст и библиотеката при НЧ „П. Р. Славейков 1923” гр. Гулянци организираха възпоменателен ден за хората от Гулянци, загинали във войните.

Домакин на събитието беше ПК „Възраждане” гр. Гулянци. Организаторите бяха подготвили програма със специално подбрани песни и стихове. Малинка Таирова – гл.библиотекар, Пепа Владимирова – председател на Общинската организация на хората с увреждания и Тинка Георгиева – председател на Сдружение БАД прочетоха исторически факти, свързани с Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война и споменаха поименно всички участници в тях, загубили живота си на фронта. „Днес нека възпоменем нашите съграждани, които са били облечени в прости войнишки шинели, но са вярвали и са поставяли идеала и родолюбието по-високо от живота си. Днес нека почетем паметта на мъжете и момчетата, които със силата и вярата си, и с участието си във войните са написали част от историята на Гулянци!” – призова присъстващите Малинка Таирова. На възпоменанието присъстваха и близки на загиналите, които споделиха семейни истории и спомени, свързани с тях и войните.

След програмата, всички се отправиха към паметника в центъра на града, където сведоха глави за едноминутно мълчание и поднесоха цветя.

Паметникът в центъра на град Гулянци е открит през 1916 година в памет на загиналите през 1912 – 1913 година в Балканската и Междусъюзническата война.Той представлява пирамида, изградена от гранит и мрамор. Проектант е Петър Калмуков от гр. Русе, а изпълнител Георги Спасов - каменоделец. За построяването на паметника е прекарван камък с волски каруци, с доброволен труд са участвали десетки гулянчани, сочи още историческата справка.