Студентите на МУ-Плевен се обучават онлайн чрез електронна платформа по медицина

Платформата обогатява учебното съдържание

Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) се присъедини към електронната платформа за онлайн обучение по медицина Lecturio от 01 октомври 2018 г. По този начин, над 1200 български и чуждестранни студенти по медицина от МУ-Плевен разполагат с индивидуален достъп до сайта на Lecturio. На 21 ноември директорът на Lecturio Стефан Висбауер посети висшето училище в Плевен за провеждане на среща-разговор със студенти и преподаватели. С ректора проф. д-р Славчо Томов той обсъди резултатите, ползите и отзивите от пилотното използване на електронната платформа. Онлайн обучението се реализира чрез 700 качествени видео продукта, разработени от световно известни учени, преподаватели и лектори от водещи престижни университети в Европа, САЩ и Австралия. Изчерпателното съдържание на Lecturio покрива пълната учебна програма за всички предклинични и клинични дисциплини по медицина.

Платформата обогатява учебното съдържание с 5 500 видео лекции с телевизионно качество, всяка от които е с продължителност 3-9 минути; 17 000 тестови въпроси, доставени с алгоритъм за повторение; 2 500 допълнителни въпроси с интерфейс, наподобяващ изпита по съответната дисциплина; както и 1 300 учебника и статии, организирани в обширна медицинска библиотека. Администрацията и преподавателите на МУ-Плевен разполагат с независим достъп, който им дава възможност да проследяват и напътстват студентите индивидуално и по учебни групи. На разположение са всички отговори и оценки на студентите, което се превръща в обективен показател как се овладява учебната материя. Допълнително може да се прави анализ на слабите места в учебната програма. С участието си в онлайн обучението студентите автоматично генерират поток от данни за активността и производителността си, гледайки видеоклипове и отговаряйки на въпроси за преговор на материала. По този начин, преподавателите виждат точно къде се колебаят студентите в овладяване на материята. 

Платформата за електронно обучение на Lecturio е основана през 2008 г. Тя има за цел да опрости и оптимизира онлайн медицинското образование и да даде възможност на всички потребители да достигнат пълния си потенциал. Мисията на този съвременен инструмент за обучение е да предоставя висококачествено онлайн образование на възможно най-голям брой хора и да разпространява специализирани знания по целия свят. Целта е изчерпателното медицинско съдържание на английски език да достигне както до студентите по медицина, така и до професионалистите по цял свят. Гръбнакът на Lecturio е образователна концепция, която е лесна и ефективна. Потребителите имат достъп не само до голямо разнообразие от висококачествени лекции по медицински науки, но и до видеоклипове, които произвеждат в собствени студиа, обхващащи всички медицински области и дисциплини. Освен това платформата дава възможност на студентите да тестват знанията си и да оценяват напредъка в обучението си, отговаряйки на интерактивни въпроси в тестова форма. Сайтът разполага и с онлайн медицинска библиотека Lecturio, предлагаща подбор от безплатни професионални тематични прегледи, написани от експерти в сътрудничество с редакторски екип. Всички курсове се предлагат и на смартфони и таблети.